Uneori, apare după o gripă sau după o perioadă neobișnuită de stres. Alteori – în urma unei probleme a sitemului nervos sau endocrin.

Program de muncă ajustat la nevoile de odihnă

Vestea bună este că se întâmplă foarte rar ca problemele să se agraveze cu timpul și, odată cu venirea timpului frumos, ai toate șansele să îți revii. Cel mai bine ar fi să îți poți ajusta programul în așa fel încât să faci sarcinile cele mai dificile să le faci atunci când te simți cel mai bine și să-ți poți lua perioade de odihnă atunci când simți că ai obosit.

Asigură-ți necesarul de fier

Femeile tinere care au menstruații abundente suferă, de obicei, anemie provocată de lipsa de fier. Semne ale acestei carențe pot fi oboseala cronică și căderea neobișnuită a părului. Pentru a recupera pierderile, trebuie să consumi carne, cereale integrale și legume verzi. Pe lângă acestea, vitamina C ajută la asimilarea fierului. De exemplu, în acest caz ar fi indicat să mănânci friptură cu salată verde. Bineînțeles, există preparate care conțin fier, dar care se iau doar la sfatul medicului.

Grâul încolțit combate astenia de iarnă

Grâul încolțit este remineralizat și tonic. Este foarte util în caz de oboseală cronică, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale (vitaminele A, B, E, K, D, PP, fosfor, magneziu și calciu). Este recomandat și în stări de convalescență, astenii, nevroze și în alte afecțiuni. Pentru a-l prepara trebuie să ai grâu nu mai vechi de un an, pentru că altfel, nu încolțește. Cumpără-l din surse sigure ca să știi că este netratat chimic. Se alege și se spală în mai multe ape sub jet de apă rece. Se pune într-o oală o parte de grâu și cinci de apă. Se lasă neacoperit, dar ferit de căldură și de lumină. Se schimbă apa o dată la opt ore. Este gata în 24-36 de ore. Se poate consuma atunci când apare un mic vlăstar verde la fiecare bob. Se pune la rece într-un recipient închis ermetic. Adulții vor lua trei până la șase linguri pe zi, copiii – una-două linguri pe zi. Se poate amesteca cu miere pentru a avea un gust mai bun sau adăuga în mâncare, salate etc. Are efect în cure de trei-patru săptămâni.”

Sursa foto: 123rf.com