Aromoterapia a fost folosită încă din timpuri străvechi. S-au găsit urme de astfel de substanțe în vasele din specialist homeopat Liana Comsamormintele faraonilor egipteni. Esențele folosite în aromoterapie sunt produse uleioase, volatile și mirositoare care se extrag din plante. Cel mai bine ar fi ca un terapeut să-ți indice modul de folosire adecvat pentru tine, după care le poți folosi și acasă. În ceea ce privește uleiurile volatile care sunt utilizate la masaj, acestea trebuie diluate pentru că altfel pot irita pielea. Aromoterapia se poate combina cu acupunctura, homeopatia sau fitoterapia, precum și alte tratamente. Dr. Liana Comșa, medic primar, medicină generală, specializat în medicina tradițională chineză, practică acest tip de terapie și ne-a împărtășit mai multe din secretele ei.

Esențe surprinzătoare pe care le folosește aromoterapia

  • Esența de usturoi este indicată în gripă, astm și emfizem ca fluidifiant al secrețiilor bronhice, hipertensiune arteriala, arterioscleroză, infecții intestinale, parazitoze.
  • Eucaliptul are efect descongestionant și se folosește în aplicații nazale ca soluție uleioasă, fiind eficient în bronșite, gripa, astm, infecții urinare.
  • Esența de cuișoare are un efect antiseptic, fiind folosit cu succes în stomatologie ca dezinfectant și cauterizant, are efect benefice în oboseala cronică, scăderea memoriei, afecțiuni digestive. Esența de santal este eficientă în infecțiile de la nivelul aparatului urinar.
  • Esența de cimbrișor are efect antiseptic important și este indicată în astm, tuse convulsivă și în afecțiuni pulmonare.
  • Esența de busuioc este folosită în stres, surmenaj intelectual, insomnie nervoasă, migrene.
  • În depresiei, esențele care pot fi folosite cu succes sunt mușețelul, levănțică, cimbrișor.
  • În cazul răcelilor banale, usturoiul, eucaliptul, menta, salvia, ceapa sau cimbrișorul pot avea efectele scontate. Stresul este ameliorat de extractul de mușețel, levănțică, măghiran, iasomie sau trandafir.

Sursa foto: Shutterstock