Defectele de postură pot fi analizate în două categorii principale: defectele de postură medicale sau defectele de postură dobândite. Printre defectele de postură medicale pot fi enumerate bolile neuromusculare, scolioza (curburile coloanei vertebrale), membrele inferioare cu lungimi diferite, deformările extremităţilor (defecte morfologice). Printre defectele de postură dobândite se pot enumera defectele ce apar în urma unei traume sau a unui accident, şi în special defectele de postură ce apar la persoanele care stau mult timp la birou într-o poziţie greşită.

Citește și: Tulburări ale mersului

De ce apar defectele de postură și cum pot fi corectate. Ce spune medicul

“Defectele de postură medicale pot fi clasificate în două categorii: congenitale (din naştere) şi cele dobândite mai târziu. Defectele de postură congenitale apar din momentul naşterii şi se dezvoltă pe măsura înaintării în vârstă. Există şi cazuri în care defectele de postură apar în timpul dezvoltării, cu toate că copilul era normal la naştere. Unul dintre exemplele semnificative pentru apariţia acestor defecte este căratul unui ghiozdan greu sau căratul în mod greşit la vârsta copilăriei”, explică profesorul Sami Sokucu, doctor ortoped.

Care sunt defectele de postură ce afectează mai mult angajaţii de birou şi cum le putem preveni

La persoanele care lucrează mult la birou apar defecte de postură, dureri de ceafă, spate şi mijloc din cauza unei poziţii de şedere defectuoase. “Pentru persoanele care lucrează mult timp la birou este important ca acestea să stea într-o poziţie corectă. Această poziţie este cea în care se formează un unghi de 90 de grade între spate, picioare şi genunchi. În această poziţie, gâtul nu va fi niciodată foarte aplecat în faţă sau în spate. Înălţimea şi lăţimea mesei va fi potrivită pentru persoana care lucrează la ea. Atunci când se lucrează la calculator, la birou, se recomandă ca ecranul calculatorului să fie la nivelul ochilor. Dacă este posibil, să se pună o cutie sub picioare. Va preveni apariţia durerilor în poziţia şezut şi astfel şi defectele de postură”, declară medicul ortoped Sami Sokucu.

Citește și: Cum ne ascundem defectele corpului

Ce exerciţii sunt recomandate pentru defectele de postură?

În general, sunt recomandate exerciţiile efectuate în mod regulat şi corect. Acestea au efecte bune asupra defectelor de postură care nu necesită un tratament medical. Se consideră că efectuarea corectă a exerciţiilor pentru defectele de postură va avea un efect bun.

“Spre exemplu, atunci când exerciţiile Pilates sunt efectuate corect împreună cu un instructor, acestea au efecte bune în ceea ce priveşte prevenirea şi corectarea defectelor de postură dobândite. În special, exerciţiile Pilates efectuate pentru muşchii spatelui şi mijlocului au un efect bun în ceea ce priveşte asigurarea unei posturi corecte”, explică doctorul turc.

Citește și: Cum pot afecta banalele treburi casnice coloana vertebrala

Care sunt poziţiile de stat în picioare, culcat şi şezut ideale?

Poziţia de stat în picioare ideală: Capul este în poziţie perpendiculară fără a fi aplecat în faţă sau în spate. Urechile sunt la nivelul umerilor. Umerii sunt în poziţie perpendiculară, spatele şi gâtul nu sunt aplecate. Braţele sunt pe lângă corp. Distanţa dintre picioare este egală cu lăţimea umerilor.

Poziția de șezut ideală: Umerii sunt în poziţie perpendiculară. Unghiul format între spate, picioare şi genunchi este de 90 de grade. Gâtul nu este niciodată aplecat în faţă sau în spate. Pentru a reduce curbura mijlocului, este bine ca sub picioare să se pună o cutie.

Poziţia culcat ideală: Poziţia de culcat ideală este cea de culcat lateral cu genunchii traşi la piept (poziţia fătului) într-un pat care sprijină spatele şi mijlocul. Culcat de piept sau spate poate duce la apariţia durerilor musculare.

Ce fel de boli sunt provocate de defectele de postură?

“Un defect la nivelul articulaţiilor care preiau greutatea corpului poate modifica biomecanica altor articulaţii. Aceasta poate duce la accidentări ale celorlalte articulaţii. Deseori, defectele de postură pot cauza afecţiuni ale articulaţiilor coloanei vertebrale şi ale articulaţiilor coapsei, genunchiului şi gleznei (depuneri de calciu, afecţiuni ale cartilagiilor, etc.)”, conchide profesorul Sami Sokucu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com