Anticoagulantele naturale ar putea fi de ajutor atunci când iei anticoncepționale, care cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge. Dar, dacă ai peste 35 de ani sau ești fumătoare, ar fi mai bine să apelezi la un mijloc alternativ de contracepție întrucât, chiar și cu un tratament preventiv, acestea prezintă un risc prea mare pentru tine.

Precursorul aspirinei

Coaja de salcie conţine salicina, substanţă cu efect vasodilatator. Pentru a prepara un un decoct se fierb două linguriţe de coajă mărunţită în 200 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi. Crețișoara conține și ea salicină și are proprietăți astringente și anticoagulante. Se infuzează, timp de 10 minute, una-două lingurițe de plantă uscată la un litru de apă clocotită. Se beau două trei căni pe zi. Crețișoara se folosește și sub formă de tinctură. Se iau 20 de picături în puțină apă de trei ori pe zi. Pentru hemoroizi, se fac băi de șezut de două ori pe zi cu un litru de ceai concentrat (40 gr. la un litru de apă).

Aromate și binefăcătoare

Anasonul conține cumarină, substanță din care se extrage warfarina, folosită ca ingredient în medicamentele anticoagulante. Se adaugă în mâncare sau se folosește la prepararea dulciurilor. Se mai poate face infuzie (o lingură rasă la o jumătate de litru de apă). Se bea câte o jumătate de pahar după mesele principale, pentru a îmbunătăți digestia. Nu se vor folosi doze prea mari pentru că provoacă excitație puternică, insomnii și iritații digestive. Nu este indicat în gastrite, ulcer gastric și intestinal, enterocolite acute. Mușețelul are și el un bun efect anticoagulant, cu avantajul că nu irită stomacul. Se face infuzie din două lingurițe de flori uscate la o cană cu apă.

Sursa foto: 123rf.com