Vremea schimbătoare de primăvară târzie poate aduce și guturai, gripă sau infecții urinare. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți dezvăluie câteva antibiotice naturale pe care le poți folosi pentru a scăpa de neplăceri. Au efecte bune și în cazul bolilor digestive provocate de bacterii.

Citește și: Cele mai bune alimente pe care să le consumi după antibiotice

Antibiotice naturale din alimentație

Muștarul conține substanțe cu efect antibiotic și care opresc dezvoltarea bacteriilor, chiar atunci când este vorba de diluții mari. Poate fi consumat ca atare. Câteva semințe pot fi adăugate în baia fierbinte. Astfel, se calmează tusea, durerile de cap asociate guturaiului și se grăbește vindecarea. Tot din categoria antibioticelor naturale fac parte și condurașii (Tropaeolum majus). Frunzele lor au un conținut ridicat în vitamina C și o acțiune asemănătoare antibioticelor. Spre deosebire de produsele de sinteză are avantajul că nu distruge flora intestinală. Este indicat, în special, în caz de infecții uro-renale. Mai sunt utili și ca expectorant, antifungic și pentru stimularea imunității. Se consumă ca atare sau se amestecă în salate de primăvară. Este bine să se facă cure de opt-zece zile cu 10-15 g de plantă pe zi. Nu se utilizează în timpul sarcinii sau al alăptării și nu se vor administra nici copiilor mici.

Gențiana este un bun antibiotic natural

Gențiana crește în țara noastră, în zona alpină, pe stânci și pășuni. Rădăcina ei are o multitudine de efecte benefice, printre care: antimicrobiene, imunostimulatoare, expectorante, antiiflamatoare și antibiotice. De aceea, este un leac bun în caz de guturai și gripă. Se consumă sub formă de infuzie dintr-o lingură de rădăcină uscată și o jumătate de litru de apă clocotită. Decoctul se prepară dintr-o lingură de rădăcină pisată care se fierbe în jumătate de litru de apă timp de cinci-zece minute. Se mai poate prepara și tinctură din 30 g de rădăcină mărunțită care se lasă la macerat în 200 ml de alcool de 40 grade timp de 10-15 zile. După aceea, se strecoară și se depozitează într-o sticluță închisă la culoare. Se iau 10-15 picături pe zi în puțină apă. Planta este ocrotită de lege, așa că nu se va recolta, ci se va cumpăra rădăcina sau produse pe bază de gențiană din comerț.

Antibiotice naturale pentru bolile de stomac

Răchițanul conține substanțe antibiotice naturale care fac ca extractele din acestă plantă să poată inhiba flora patogenă intestinală. Această calitate îl face util în caz de infecții cu Helicobacter Pylori, care poate provoca ulcer, dar și în cazul altor infecții stomacale și intestinale. Extern, are acțiune cicatrizantă și poate fi folosit în cazul rănilor infectate. Se prepară sub formă de decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. În loc de ceai, se mai poate lua pulbere din plantă uscată, câte o linguriță de două-trei ori pe zi. Extern, se folosește decoctul concentrat (două-trei linguri de plantă la o cană cu apă) sub formă de comprese. Nu prezintă contraindicații.

Antibiotice naturale: Iarba-mare

Printre antibioticele naturale, remediile preparate din părţile subterane ale plantei numite iarbă-mare sunt mai puțin conoscute. Rădăcinile de iarbă-mare conţin substanțe antibiotice și se recomandă pentru calmarea tusei, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali. Se face un decoct dintr-o lingură de rădăcină mărunţită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Deși rădăcina de iarbă-mare şi preparatele obţinute din această spccie, în doze terapeutice, nu prezintă efecte secundare, cantităţile supradozate, administrate oral, pot provoca efecte nedorite, așa că recomand respectarea cu strictețe a cantităților indicate”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com