Anasonul este folosit pentru a da gust mâncărurilor, băuturilor sau prăjiturilor. Crește pofta de mâncare și este util în caz de anorexie. Stimulează digestia și ajută în caz de dispepsie (digestie grea, cu dureri și balonare, mai ales după prânz). Este ușor diuretic și expectorant. Anasonul are efect stimulant al aparatului respirator și al circulației sangvine. Totodată, ajută la mascarea gustului și mirosului neplăcut al unor medicamente.

Cum poți folosi anasonul în scop terapeutic

Îl poți adăuga ca mirodenie în diverse preparate culinare. Mai poți prepara o infuzie dintr-o lingură rasă de fructe de anason la o jumătate de litru de apă. Se bea câte o jumătate de pahar de ceai de anason, după mesele principale, cu scopul de a stimula digestia și de a combate flatulența. În acest scop se poate face tratament cu tinctură de anason pe zi, diluată în puțină apă. Aceasta se prepară prin macerarea a 20 de g de fructe de anason mărunțite în 100 ml alcool rafinat timp de 8 zile. După care se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se adaugă câte 10-15 picături în apă, după masă.

Atenție: dozele prea mari de anason provoacă stări de iritație, insomnii, irită mucoasa digestivă. Este contraindicat în gastrite hiperacide, enterocolite acute, ulcer gastric și duodenal.

Sursa foto: 123rf.com / Andrii Gorulko