Alimente care scad glicemia sunt: fasolea verde, vinetele, tomatele, spanacul, urzica, salata, năsturelul, varza, ceapa, usturoiul. Lămâile, merele, afinele, coacăzele negre sunt și ele indicate, dar trebuie consumate în cantități limitate, după sfatul nutriționistului.

Citește și: Așa ții glicemia sub control

Alimente care scad glicemia: Hrișca

Studiile medicale arată că hrișca are calitatea de a scădea glicemia în diabetul de tip II. ”Frunzele fragede care au un gust amărui, dar plăcut, constituie un adaos valoros în dietă. Ele pot fi gătite în același fel ca spanacul”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. ”Boabele au un gust bun, ușor dulceag și sunt foarte hrănitoare. Pot fi mâncate crude sau gătite. Dacă nu intră în meniul obișnuit, se face, periodic, o cură cu hrișcă. Boabele bine spălate se înmoaie în apă călduță timp de două-trei ore. Cantitatea zilnică ar trebui să fie de 300 g, repartizată în cadrul celor trei mese principale. Se poate combina cu legume și fructe de sezon. Este recomandată și celor care au alergie la grâu sau intoleranță la gluten”.

Citește și: Glicemia la control!

Alimente care scad glicemia. Afinul ameliorează simptomele

Afinul este cea mai cunoscută plantă cu efect hipoglicemiant. Sunt indicate atât frunzele, cât şi fructele de afin uscate sau proaspete. Acestea conțin mirtilină, substanță denumită ”insulină vegetală” pentru că stimulează funcţia pancreatică. 100 g afine conţin numai 30 de calorii, 2 g fibre alimentare, 17 mg vitamina C, 50 mg potasiu, 10 mg calciu, 8 mg fosfor, 6 mg magneziu, 1 mg fier, 30 micrograme caroten. Substanțele pe care le conțin afinele au și un efect bun asupra vederii, chiar și în cazul retinopatiei diabetice. S-a observat o ameliorare a simptomelor în urma consumului zilnic de fructe (în cantitate limitată) și de ceai de frunze de afin. Un astfel de tratament este indicat în diabetul de tip II. Infuzia din frunze se prepară din una-două lingurițe la o cană cu apă. Se beau două trei căni pe zi.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com