Cercetătorii au descoperit că există alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Acestea previn sau chiar ajută la tratarea bolilor inflamatorii. Acestea au și efect antioxidant, care ne păstrează sănătatea și tinerețea. Luptă împotriva radicalilor liberi. Rinichii sunt organe afectate mai des de inflamații. Consumând aceste fructe și legume, îi vei păstra sănătoși.

Citește și: Alimente esențiale pentru femei

Alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Ardeii capia

Sunt săraci în potasiu, dar au gust bun. De aceea, sunt recomandați și celor care au pietre la rinichi. Nu este singurul motiv pentru care sunt buni pentru acest organ. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, A, B6, acid folic și fibre. În plus, au și licopen, un antioxidant care protejează împotriva unor anumite forme de cancer.

Alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Ceapa

Ceapa conține sulf, care îi dă mirosul specific. În plus, are și flavonoide, antioxidanți puternici care protejează împotriva a numeroase afecțiuni, inclusiv ale rinichilor. Este săracă în potasiu, dar conține mult crom, un mineral care favorizează metabolismul carbohidraților, proteinelor și al grăsimilor. Ajută și la eliminarea acidului uric din organism.

Alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Merele

Merele reduc nivelul colesterolului. Previn constipația. Protejează împotriva bolilor de inimă și reduc riscul de a face cancer. Sunt bogate în fibre și conțin substanțe antiinflamatorii. Zicala că un măr pe zi ține medicul departe este cât se poate de adevărată. Aceasta este o veste bună și pentru persoanele cu afecțiuni ale rinichilor.

Citește și: Care sunt noile superalimente pentru anul 2018

Alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Afinele

”Extractele din afine sunt utile în tratamentele cistitelor şi pielocistitelor recidivante”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. El recomandă să le consumi după cum urmează: ”frunzele se prepară sub formă de infuzie (una-două lingurițe la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Fructele se consumă proaspete sau congelate în cantitate de 200 g pe zi, uscate – în cantitate de 50-100 g pe zi. Din sirop (nerecomandat diabeticilor) se pot bea 50 ml de două ori pe zi. Se mai poate face un decoct din 100 g de fructe la un litru de apă. Se bea întreaga cantitate în timpul unei zile. Afinata se consumă în cantităţi moderate, în cazul celor cărora alcoolul le este permis. Preparatele din afine sunt contraindicate celor care suferă de constipaţie cronică”.

Alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Căpșunele

Căpșunele conțin și ele antioxidanți puternici care previn stresul oxidativ. Sunt și o sursă excelentă de vitamina C, magneziu și fibre. De aceea, protejează împotriva bolilor inflamatorii și a cancerului. Cireșele sunt și ele bune antiinflamatoare. Au efecte bune dacă sunt consumate zilnic în timpul sezonului. În plus, conțin antioxidanți.

Alimente care îmbunătățesc sănătatea rinichilor. Pătrunjelul și varza

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Rădăcinile și frunzele de pătrunjel sunt un diuretic important, recomandat în afecţiuni renale, cu deosebire în cazul pietrelor la rinichi. Ajută și la eliminarea clorurilor și a uraţilor. Se bea o infuzie dintr-o linguriță de frunze de pătrunje la o cană cu apă. Se beau două trei căni pe zi. Se mai poate face decoct după cum urmează: 50 g rădăcini se fierb timp de 20 de minute într-un litru de apă. Se strecoară și se îndulcește. Se beau două-trei căni pe zi. Cura cu varză are o acţiune diuretică marcantă și ajută rinichii să se mențină sănătoși. Se beau 100-200 ml de suc de varză în mai multe reprize într-o zi. Se mai pot face aplicații direct pe piele în dreptul rinichilor cu frunze strivite și curățate de nervura principală, ușor încălzite.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com