După o masă copioasă, fierea trebuie să lupte cu grăsimile. Când nu mai face faţă, ea te avertizează cu dureri violente sub coaste, însoţite de greaţă şi vărsături. Nu întâmplător, mulți medici ne avertizează să ținem cont de alimente bune pentru fiere în dieta noastră zilnică.

Fierea sau bila are culoarea galben-verzuie, are gust amar și caracter alcalin. Este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Acesta este evacuat în duoden în timpul digestiei, ajutând la digerarea lipidelor, adică a grăsimilor din alimente.

Acestea sunt simptomele „bilei leneşe” sau bolnave, care are nevoie în egală măsură de tratament şi de un regim alimentar adecvat. Pietrele care se formează în vezica biliară şi care provoacă dureri puternice sunt, de fapt, depuneri de colesterol şi săruri. O dietă cât mai săracă în grăsimi va ajuta fierea şi ficatul să funcţioneze mai bine, iar colesterolul va fi ţinut sub control.

Consumă cât mai multe lichide, legume şi fructe proaspete, carne slabă de pui, de curcan sau de peşte şi lactate degresate. Cine are probleme cu ficatul și cu secreția de bilă, trebuie să adopte o dietă mai simplă, cu alimente bune pentru fiere.   

Când ai nevoie de regim?

Regimul alimentar este indicat cu preponderenţă în bolile de fiere precum dischinezia biliară, litiaza biliară, colecistita cronică sau cea acută.

Chiar dacă ţii regim pentru o perioadă determinată, ar fi bine să reduci porţiile de mâncăruri grase şi pe viitor. Mănâncă puţin şi des şi ai grijă să alegi alimente bune pentru fiere și alimente care combat colesterolul. 

Alimente bune pentru fiere bogate în fibre

Surse bogate în fibre şi vitamine, legumele şi fructele proaspete te apără de pietrele la fiere. Pâinea din făină integrală, orezul brun şi cerealele integrale sunt şi ele surse bogate de fibre. Toate ajută la drenarea bilei şi îmbunătăţesc procesul digestiv.    

Lintea apără colecistul

Rudă bună cu fasolea, lintea se găseşte în orice anotimp. Mineralele pe care le conţine ajută la eliminarea colesterolului şi furnizează energie organismului.

Studiile din ultima vreme au arătat că femeile care consumă frecvent linte sunt mai puţin predispuse la boli de ficat şi de fiere. Această legumă este interzisă doar dacă ai probleme cu rinichii.

Fructele şi vitamina C

Vitamina C din lămâi este bine cunoscută pentru rolul ei important în susţinerea sistemului imunitar. În plus, ea este foarte eficientă şi în combaterea grăsimilor. Previne formarea nisipului şi a pietrelor la fiere şi la rinichi. Citricele şi în mod special grepfruitul sunt recomandate în dietele bolnavilor de fiere. Dintre legume, ardeiul gras roşu este o sursă importantă de vitamina C, urmat de varză, broccoli şi roşii. 

Seminţe… cu măsură

Nucile, alunele de pădure şi migdalele nu fac niciun rău ficatului şi bilei, dacă sunt consumate în porţii mici. Este adevărat că sunt bogate în grăsimi, dar sunt substanţe grase benefice pentru organism, care anulează grăsimile rele din carne şi lactate.

Specialiştii recomandă să combinăm nucile sau alunele cu pâine, brânzeturi şi fructe. Alte seminţe bune pentru fiere sunt cele de in, care au un conţinut foarte ridicat de acizi graşi omega 3 şi ajută la reducerea colesterolului din sânge.   

Acizii graşi din peşte

Cel puţin de două ori pe săptămână, ar trebui să mănânci peşte. Somonul, heringul şi macroul sunt peştii cei mai buni în cazul în care ai probleme cu fierea. Aceşti peşti au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, cu rol important în reducerea grăsimilor din sânge.  

Băuturi care drenează fierea

O ceaşcă de cafea slabă, în fiecare zi, previne apariţia calculilor biliari. Ţine minte, însă, că numai cafeaua la ibric are acest efect, uşor îndulcită şi fără adaos de frişcă sau lapte condensat. La fel de bune sunt şi vinul sau berea, consumate cu măsură, câte un pahar o dată la două-trei zile.

Ce mănânci cu porţii mici

Fie că suferi sau nu de o boală de fiere, ar fi bine să înlocuieşti ciorbele grase cu supe din carne slabă sau ciorbe de legume. Consumă cât mai puţine tocăniţe cu ceapă prăjită, tocături, prăjeli, mezeluri grase şi salate cu maioneză. Smântâna, untul, ciocolata sau sucurile acidulate sunt şi ele pe lista alimentelor periculoase pentru fiere, dacă sunt consumate în cantităţi prea mari.