În ciuda a ce ai putea crede, băuturile care țin de cald nu sunt vinul și țuica fiartă. Alcoolul te face să simți căldura pe moment, dar nu știi ce se întâmplă, de fapt. Atunci când bei alcool, sângele părăsește extremitățile și vine către centrul corpului, ceea ce te face să simți mâinile și picioarele reci. Și chiar dacă simți că te-ai încălzit imediat ce l-ai băut, îți va fi mai greu să-ți menții căldura corporală în orele care vor urma. Dacă ai băut alcool și ieși afară, ai un risc crescut de hipotermie. Așa că savurează vinul fiert doar seara când ai ajuns acasă sau la cabana încălzită, după ce ai terminat cu skiul sau cu drumețiile prin nămeți.

Alimente și băuturi care țin de cald. Cafeaua

Este important să știi că nu faptul că bei o cafea caldă te ajută să nu mai simți frigul. De fapt, cea mai bună alegere pentru temperaturi scăzute afară este să bei cafeaua… rece. Cum? Cofeina stimulează metabolismul și ajută corpul să ardă mai multe calorii. Ceea ce generează căldură. În plus, o băutură rece face organismul să crească temperatura corporală pentru a contracara temperatura scăzută a băuturi. Dimpotrivă, băuturile calde au efectul opus: temperatura corporală scade pentru a păstra echilibrul.

Alimente și băuturi care țin de cald. Ghimbirul și ardeiul iute

Alimentele iuți și condimentele fac să crească temperatura corporală. Piperul și ardeiul iute stimulează transpirația. Efectul este datorat unei substanțe numită capsaicină. care reduce durerea și inflamațiile în afecțiuni precum lumbago, artrita, durerile generalizate de mușchi și articulații. Stimulează circulația sangvină,

Alimente și băuturi care țin de cald. Alunele

Alunele sunt bogate în vitamina B3, care stimulează și ea circulația sangină, ceea ce îți dă senzația de căldură. În plus, face metabolismul să lucreze mai intens, fapt care îți alungă frigul din oase. Alunele conțin grăsimi și proteine sănătoase, ceea ce le recomandă ca gustare potrivită pentru orice moment al zilei. Unde mai pui că țin și de cald.

Alimente și băuturi care țin de cald. Orezul brun și preparatele din făină integrală

Făina albă rafinată și orezul alb se transformă prin digestie, aproape instantaneu, în carbohidrați simpli. Aceasta duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge. Pe moment, te vei simți plină de energie, dar nu va trece o oră până când se va instala oboseala. Temperatura corpului scade și simți că te ia cu frig. În schimb, orezul brun și făina integrală conțin un complex de carbohidrati pe care corpul tău îi va descompune încet de-a lungul timpului, rezultând într-o eliberare prelungită de energie și (ați ghicit) de căldură.

Alimente și băuturi care țin de cald. Uleiul de cocos

La fel ca arahidele, uleiul din nucă de cocos este plin de grăsimi sănătoase, care se transformă în combustibil pentru corp. Și uleiul de cocos stimulează metabolismul pentru a generara mai multă energie. De aceea, vei simți că este mai cald.

Sursa foto;