Algele marine sunt folosite în bucătăria chinezească încă din cele mai vechi timpuri. Algele reprezintă unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume.

Din toate cele peste 10.000 de specii de alge marine existente, numai o parte sunt comestibile. Cele mai bogate în nutrienți sunt cele verzi, roșii și brune, datorită numărului mare de vitamine, minerale și antioxidanți pe care le conțin. În plus, algele marine conțin și beta caroten – care acționează ca un antioxidant, precum și proteine, polizaharide, fibre care ajută la accelerarea tranzitului intestinal, dar și clorofilă, substanță cu efect regenerant.

De ce e bine să consumi alge marine

Consumul de alge aduce multe alte beneficii:

  • stimulează atât circulația sanguină, cât și metabolismul;
  • ajută organismul să elimine surplusul de grăsime;
  • au proprietăți cicatrizante și bactericide;
  • datorită enzimelor pe care le conțin, stimulează digestia;
  • sunt un bun detoxifiant prin faptul că accelerează arderea grăsimilor și facilitează eliminarea toxinelor;
  • stimulează activitatea glandelor endocrine, în special a hipofizei, pancreasului și tiroidei;
  • algele roșii ajută sistemul imunitar să răspundă la atacurile virusurilor. De aceea, un consum regulat de alge poate reduce atât numărul de atacuri virale, cât și severitatea lor.
  • consumul de alge ajută la combaterea oboselii și a îmbătrânirii celulare.

Cum gătești algele marine comestibile

Nutriționiștii recomandă consumul de alge marine și există diverse rețete, iar cel mai ușor de gătit sunt algele nori, wakame și kombu.

Nori este una dintre cele mai răspândite tipuri de alge, folosită în bucătăria asiatică, în special în Japonia fiind unul din ingredientele principale la prepararea sushi-ului. Conține proteine, fibre, minerale (fier, calciu), este bogată în vitamina B1, betacaroten, acid folic, iod și acizi grași omega-3. Poate fi un remediu pentru arsurile la stomac, are proprietăți anticancerigene și diminuează riscul apariției ulcerului. Pentru un sushi cât mai bun, se recomandă folosirea orezului brun, a unor fâșii de morcov, felii de avocado, țelină și pastă de susan.

Wakame, o algă recomandată în special femeilor, ajută la buna funcționare a organelor reproducătoare și previne balonarea. Bogată în vitamina B, calciu și magneziu, ea are și un efect diuretic. Se recomandă pastrarea algelor Wakame în apă pentru o jumătate de oră, abia apoi este indicată fierberea acestora și pregătirea unei salate delicioase, eventual în combinație cu castraveți.

Alge care ajută la slăbit

Dacă dorești să slăbești, algele Kombu sunt perfecte pentru tine, deoarece stimulează arderea grăsimilor și mențin senzația de sațietate, accelerând în același timp metabolismul. De asemenea, fiind foarte bogate în iod, ele ajută la reglarea funcției glandei tiroide. Ele pot fi consumate uscate, în supele de zarzavaturi, sau sub formă de pastile.

Algele roșii, un ajutor în tratarea bolilor respiratorii

O atenție aparte o merită și algele roșii care reprezintă un bun expectorant și emolient, și se folosesc în tratarea bolilor respiratorii care se manifestă prin tuse iritantă, probleme pulmonare sau bronșită. Algele roșii au proprietăți care pot oferi protecție în fața virusurilor ce provoacă răceli și pot fi utilizate ca tratament de susținere în viroze.

 

Citește și: Spirulina, o algă miraculoasă

Sursa foto: shutterstock.com