În aceste condiții, ochii au de suferit. Una dintre cauze este faptul că atunci când ești în fața unui ecran, fie el de televizor sau de calculator, clipești mai rar. Rolul clipitului este de a proteja ochiul și de a acoperi corneea cu o peliculă fină de lacrimi. Rezultatul este că ochii sunt iritați. La aceasta se adaugă și factorii de mediu: poluarea, vântul, praful sau lumina puternică. De aceea, avem nevoie de substanțe emoliente și dezinfectate la nivelul ochiului.
Tratament corect
Chiar dacă unele plante medicinale conțin substanțe de ajutor pentru aceste probleme, nu ar fi bine să apelezi la leacuri băbești, folosite ”după ureche”. Acestea pot avea efecte secundare nedorite care pot ajunge chiar să pună în pericol vederea. Ar fi bine să apelezi la niște picături speciale pentru a îmbunătăți sistemul de lubrifiere naturală, pentru a elimina roșeața și a calma ochii iritați. Tratamentul corect al ochiului uscat va reduce riscul de infecție sau de deteriorare a suprafeței externe a ochiului.
Florile de fenicul, antimicrobiene
Cel mai bine ar fi să alegi o gamă de picături oculare recomandată pentru afecţiunile oculare uşoare, formulate din ingrediente active complet naturale, fără conservanți artificiali și care să poată fi utilizată continuu, fără a da dependență. Un astfel de produs este recomandat și persoanelor care necesită un tratament delicat, cum ar fi copiii de peste trei ani și persoanele în vârstă. Unul din ingredientele naturale pe care ar trebui să-l cauți în compoziția picăturilor tale de ochi este feniculul. Florile lui conţin un ulei esenţial cu proprietăţi antimicrobiene. Astfel, vei preveni eventualele infecții, cum ar fi conjunctivita. În plus, extractele de fenicul au proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi analgezice. De aceea, este utilizat în coliruri pentru ochii înroşiţi și iritați. Un studiu recent raportează și reducerea presiunii intraoculare în cazul glaucomului.