Nu e un secret pentru nimeni: iarna este sezonul gripelor, răcelilor și a altor complicații din cauza frigului. Farmaciile te îmbie cu tot felul de medicamente și promit că vei scăpa rapid de simptome. Românii fac exces de tratamente alopate și chiar de antibiotice nerecomandate de medic, dar rușii se încăpățânează să se trateze natural și apelează la doctor doar în cazuri extreme. Iar unele din leacurile lor sunt chiar gustoase, pentru că folosesc fructe de pădure, miere sau lămâie.

Ceai cu gem de zmeură, împotriva guturaiului

Tratamentul tipic pentru debutul unei răceli este ceaiul cu gem de zmeură. Fructul e recunoscut pentru calitățile sale antiinflamatoare și antifebrile. Se spune chiar că ar avea același efect ca aspirina, dar, evident, e mult mai gustos. Se recomandă ca întâi să bei două căni cu ceai simplu (sau jumătate de litru de apă) și înainte de culcare unul cu ceai cu gem de zmeură. Astfel, nu te vei deshidrata, pentru că licoarea te va face să transpiri. Se prepară adaugând una-două lingurițe de gem în ceai. Este indicat și siropul de zmeură. Patru până la șase linguri pe zi alungă răgușeala, previn răcelile și ajută la tratarea afecțiunilor pulmonare. Bineînțeles, aceste tratamente sunt interzise diabeticilor.

Inhalații care pun boala pe fugă

Și rușii folosesc lămâia, usturoiul și ceapa pentru a scăpa de răceli. Dar dacă nu vrei să mănânci usturoi sau ceapă, poți face inhalații. Stai timp de cinci-zece minute cu capul acoperit cu un prosop, deasupra unei oale cu apă fierbinte, în care ai tăiat câțiva căței de usturoi și o ceapă medie. Mai mult ca sigur vei lăcrima, dar va fugi și răceala. Rușii mai fac și inhalații cu cartofi, utile împotriva tusei. Se curăță cartofii și se fierb. După aceea, stai cu capul acoperit cu un prosop deasupra oalei timp de 10-15 minute. Ai grijă ca aburii să nu fie prea fierbinți pentru că îți poți arde căile respiratorii.

Sursa foto: 123rf.com