Dintre plantele cunoscute și utilizate și de noi, nativii americani foloseau, de exemplu, echinaceea ca antibiotic, salcia ca antinevralgic și aloe vera ca anestezic local și pentru tratamentul problemelor dermatologice. Printre remediile des folosite se mai numărau lemnul dulce, mușețelul, ceara de albine și polenul.
Cele mai folosite plante și remedii ale incașilor
- Rădăcina de zmeur zdrobită și mărunțită era folosită pentru a prepara un decoct (50g la un litru de apă; se fierb 30-40 de minute, după care se lasă acoperit vasul o oră). Rădăcina se mai mesteca pentru a trata tusea, diareea și alte probleme intestinale.
- Din hrișcă preparau supă sau un fel de mămăligă. Scopul nu era doar alimentar. Are ca efect scăderea tensiunii arteriale, prevenirea formării cheagurilor de sânge și a atacului cerebral.
- Ardeiul iute Cayenne era folosit pentru tratarea durerilor, artritei și stimularea digestiei. Era adăugat în mâncare sau se prepara un ceai din ardei mărunțit. Pudra de ardei era, uneori, aplicată pe răni pentru a stimula circulația sangvină și pentru efectul său antiseptic și anestezic.
- Hameiul era folosit pentru prepararea unui ceai bun pentru probleme digestive. De multe ori, se amesteca cu alte ierburi de leac, cum ar fi aloe vera, pentru a trata durerile musculare. De asemenea, era utilizat pentru calmarea durerilor de dinți și în gât.
- Rădăcinile și frunzele de lemn dulce erau indicate în răceli, tuse și dureri în gât. Rădăcina era mestecată pentru calmarea durerilor de dinți.
Cartoful, leacul secret al incașilor
”Cartoful era baza alimentaţiei incaşilor, dar avea și calități curative. Are proprietăţi diuretice, utile celor care suferă de pietre la vezica urinară, bilă sau rinichi. Este recomandat şi în regimul cardiacilor și al celor care suferă de afecțiuni ale ficatului. Ajută la tratarea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric, duodenal şi a dispepsiilor. Contra părerilor generale potrivit cărora cartofii îngraşă, aceştia se recomandă în dieta împotriva obezităţii. Îngrăşarea este cauzată de grăsimile sau sosurile cu care, de regulă, sunt consumaţi cartofii. Se consumă ca atare, în preparate culinare uşoare (în special copţi sau fierţi în coajă). În afecțiuni gastrice se recomandă și sucul proaspăt de cartofi. Extern, cataplasmele cu tuberculi cruzi, rași sunt utile în tratarea arsurilor şi a insolaţiilor.”
Sursa foto: zoom50.wordpress.com