Dacă ai stat prea mult la soare, afinele te pot scăpa de efectele insolației. Se consumă proaspete în cantitate de 200-300 g sau 100 g afine uscate pe zi.

Vasele de sânge din creier sunt contractate din cauza insolației și a aportului scăzut de lichide, iar afinele ajută circulația să revină la normal și durerea de cap va dispărea. Astfel, te vei simți mai bine.

Afinele, sub formă de ceai

Poți face și un decoct de afine uscate (o linguriță de afine uscate la o cană cu apă). Aceeași cantitate se poate pune la macerat timp de 8 ore. Se bea lichidul, iar afinele pot fi consumate cu cereale și iaurt dimineața. Și frunzele de afin au efecte benefice pentru sănătate. Se face infuzie dintr-una sau două lingurițe de frunze de afin la o cană cu apă clocotită. Adulții pot bea și cirdu de afine, slab alcoolic, preparat prin fermentarea lor naturală sau afinată, în cantități moderate. Cum prepari ceai de afine.

Alte efecte benefice

Afinele, sub orice formă mai au efecte antidiareice și antibacteriene. De exemplu, dezvoltarea colibacililor, care cauzează diareea de fermentație, poate fi oprită într-o singură zi. De aceea, în vacanță ar trebui să profiți din plin de beneficiile pe care ți le aduc. Ține cont de faptul că sunt contraindicate persoanelor care suferă de constipație cronică.

Sursa foto: 123rf.com