Cum se prepară pulberile din plante

Plantele uscate (în prealabil mărunțite) se pisează într-un mojar sau se dau prin râșnița electrică. Pulberea obținută se poate folosi imediat. În cazul anumitor plante, nu se păstrează, ci se prepară la fiecare administrare, pentru că altfel își pierde calitățile curative. Dacă nu este specificat așa, se poate păstra în recipiente etanșe (preferabil nu din plastic), într-un loc ferit de umiditate.

Pulberile din plante. Coaja de salcie scade febra

Salicina din salcie are efecte analgezice şi antipiretice (de reducere a febrei). Se recomandă în dureri reumatice, ca sedativ, în insomnii şi în durerile uterine. Se poate administra şi sub formă de pulbere de trei ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă. Nu prezintă contraindicații, decât la persoanele sensibile la aspirină”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Pentru prepararea ei, se colectează coaja de salcie primăvara, înainte de apariția primelor frunze, de pe ramurile foarte tinere. Se taie bucăți și se pune la uscat pe hârtie, într-un loc aerisit și uscat. Îți dai seama că sunt suficient de uscate atunci când devin casante și se rup fără să se îndoaie. Atunci se pot măcina. Pulberea proaspăt este mai eficientă, așa că prepar-o mai des. Coaja uscată de salcie se păstrează într-o pungă de hârtie.

Află de ce plantele amare sunt bune pentru sănătate!

Pulberile din plante. Cerențelul, antidiareic

Cerențelul are acțiune hemostatică și antidiareică. Rizomii (tulpina subterană) de cerențel au proprietăţi antiseptice şi calmante. Preparatele din rizomi sc recomandă în enterocolite, în gingivite, în dureri hemoroidale şi menstruale. Se utilizează pulberea din rizomi uscaţi, mărunțită fin, din care se ia câte o jumătate linguriţă de douătrei ori pe zi”, recomandă farmacistul. Respectând dozele menţionate, nu se produc efecte secundare sau reacţii adverse. Dar în cantități prea mari, poate să provoace greață și vărsături. Se recomandă să se administreze cu prudenţă în sarcină şi numai la recomandarea medicului.

Sursa foto: 123rf.com