”Pentru uz extern, făina de muștar este un bun revulsiv local. Se aplică sub formă de cataplasme, local, pentru a calma durerile de spate. Atenție, însă, acestea trebuie aplicate un timp limitat. Prelungirea timpului de aplicare poate duce la iritarea pielii. Datorilă prezenţei mucilagiilor în cantităţi mari”, explică dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Muștarul alb, laxativ

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Muştarul negru se utilizează sub formă de făină pentru acţiunea revulsivă locală. De la muştarul alb este utilizat mult în scopuri condimentare. Din punct de vedere medical, are efecte laxative. Pentru acest scop, se va lua progresiv, începând de la o linguriță de semințe de muștar alb până la o lingură amestecate într-o jumătate de apă și înmuiate în apă timp de două ore. Nu se vor face tratamente prelungite. Nu se va administra în niciun caz copiilor.

Făina de muștar negru, pentru afecțiuni pulmonare și reumatice

Făina de muştar negru se utilizează sub formă de comprese. Se amestecă cu apă până se obține un terci. Acesta se pune între două tifoane şi se aplică local pe gât, torace (pentru afecțiuni pulmonare) sau locuri dureroase (în reumatism). În cazul în care pielea este foarte sensibilă, locul se va unge cu o cremă grasă înaintea aplicării compreselor. Apoi, se va şterge cu un tifon. După aceea abia se va aplica prișnișa. Compresele cu făina de muştar se vor aplica un timp limitat. Aplicarea îndelungată şi repetată poate produce ulceraţii ale pielii.

Sursa foto: shutterstock.com