Sucuri de fructe, tot felul de metode de curățare a organismului… ”Curentul «detox» este foarte popular în zilele noastre şi intens alimentat de către cei care au interes să vândă diverse produse şi servicii care ar produce o “detoxifiere” a organismului”, observă dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv care ne spune adevărul despre detoxifiere.
Adevărul despre detoxifiere: Corpul se descurcă singur
Se oferă tot felul de sucuri de plante, suplimente nutritive, creme care se aplică pe piele, până la diverse tehnici cum ar fi clismele, diete “speciale”, antrenamente, meditaţie, hipnoză etc. Adevărul despre detoxifiere este că nu e nevoie de cure speciale pentru asta.
”Din păcate, toate acestea nu sunt susţinute ştiinţific. Aceste “toxine” nu există, cel puţin nu aşa cum ar vrea unii să credem”, observă specialistul. ”Concluziile medicilor şi a celor care fac cercetări în acest domeniu, sunt că organismul uman este complet echipat să elimine compuşii cu potenţial toxic ce se formează în procesele metabolice. De aceea avem ficat, rinichi, piele şi plămâni. În condiţii optime de funcţionare, corpul nostru se descurcă singur să proceseze şi să elimine ceea ce nu îi trebuie, ba chiar şi substanţe nocive preluate din mediul extern”.
Citește și: În hainele pe care le porți zilnic se ascund substanțe periculoase!
Adevărul despre detoxifiere. Adoptă un stil de viață echilibrat
Este foarte adevărat că ”suntem foarte expluşi la o mulţime de substanţe toxice care provin din aer, alimente, obiectele cu care intrăm în contact. Fiecare dintre aceste substanţe, de la o anumită cantitate în sus devine toxică şi ne poate îmbolnăvi. Totuși, nu există dovezi suficient de puternice că metodele de detoxifiere cu care suntem tentaţi ar avea vreun efect împotriva lor. Cu alte cuvinte, nu are sens să ne cheltuim banii pe aşa ceva, ci mai curând ar trebui să ne îngrijim să mâncăm echilibrat şi din surse naturale, să bem apă de calitate, să facem mişcare şi să încercăm să evităm zonele cu poluare, lăsând organismul să îşi facă treaba”, ne sfătuiește nutriționistul.
Adevărul despre detoxifiere. Când ai nevoie de ea
În situaţia unei intoxicaţii cu substanţe toxice, atunci e nevoie de tratament, dar asta nu înseamnă suc de pătrunjel şi nici băi cu săruri la picioare. Multă lume consideră “cură de detoxifiere” consumul de sucuri proaspete de legume şi fructe. Nu e greşit să le consumăm, ba chiar sunt surse bune de vitamine şi minerale, însă nu trebuie să le privim ca pe nişte tratamente. Dacă ai în continuare o alimentaţie de proastă calitate, în mod sigur nu vor face vreo diferenţă. În schimb, dacă te decizi să mănanci sănătos, acest lucru ne va influența în bine, nu neapărat un anumit suc, ceai sau vreo pastilă din plante.
Adevărul despre detoxifiere. Detoxifiere reală
”Nu există o anume metodă, care să fie recunoscută de medici. Aceştia îţi vor recomanda, în primul rând, modificarea stilului de viaţă. În general, tratamentele detox nu sunt periculoase, dar nici nu le putem credita cu efecte reale. Sigur, dacă pană la un moment dat mâncai foarte nesănătos, apoi pentru o perioadă consumi doar sucuri de legume, probabil vei slăbi şi te vei simţi mai bine. Totuși, acesta nu va fi efectul sucului, ci al restricţiei alimentare şi al ordinii pe care o pui în alimentaţie. Curele detox ar putea deveni periculoase dacă sunt ţinute pe termen lung şi ajung să secătuiască organismul de energie şi micronutrienţi importanţi,” spune dr. Șerban Damian.
Citește și: Ce-a pățit o femeie care a încercat o cură de detoxifiere cu lichide. Creierul îi va fi afectat pe viață!
Ce NU trebuie să mănânci pentru o detoxifiere adevărată
Acum, că ai aflat adevărul despre detoxifiere, află ce nu trebuie să consumi (sau să consumi foarte rar), dacă îți dorești un organism cu adevărat sănătos.
Pentru a nu te intoxica singur sau pentru a ajuta corpul să se vindece nu consuma:
- – produse fast-food;
- – grăsimi în exces;
- – zahăr;
- – produse de patiserie;
- – mezeluri de proastă calitate, cu un conținut mic de carne, multe grăsimi sau produse sintetice.
Ce ar fi bine să consumi
– fructe și legume (minimum 5 porții pe zi);
– cereale integrale;
– ouă, produse lactate, carne slabă (din surse de încredere, fără a face excese);
– 2 litri de apă pe zi.
Adevărul despre detoxifiere. Postul este de folos
Zilele de post recomandate în tradiția creștin ortodoxă ar fi o bună ocazie pentru ”detoxifierea” organismului. Ar fi bine ca în anumite perioade să se consume doar vegetale. Totuși, dacă ții post, nu include în meniu prea mulți carbohidrați (ex. pâine, cartofi). Grăsimile vegetale trebuie întrebuințate cu zgârcenie. Evită dulciurile, așa-numitele produse de post pe bază de soia (crenvursti, salam, șnițele etc.) sau alți înlocuitori.
Citește și:
11 alimente care micșorează fibromul uterin. Ce produse ar trebui să introduci în dietă