Adevăr și mit despre tratamentele naturale anticancer: Care sunt șansele reale de supraviețuire

Pacienții care utilizează exclusiv medicina alternativă în tratamentul cancerului au un risc dublu de deces, față de cei care apelează la medicina clasică”, arată un studiu britanic în care au fost observați mai mulți pacienți timp de 5 ani. Tratamentele convenționale includ chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau/și tratamente hormonale. Multe din aceste variante sunt dureroase și au numeroase efecte secundare. De aceea, mulți se îndreaptă spre medicina alternativă. Totuși, aceștia ar trebui să țină cont și de rezultate. Sondajul efectuat în Marea Britanie arată că 78 % dintre pacienții care au urmat tratamentul convențional au supraviețuit cel puțin 5 ani de la aflarea diagnosticului. În schimb, doar 55 % dintre cei care au apelat doar la terapii naturale au rămas în viață.

Citește și: Mituri despre depresie. Ce este adevărat și ce nu este

Adevăr și mit despre tratamentele naturale anticancer: terapii verificate științific

Există deja studii medicale despre terapiile alternative anticancer. Unele le confirmă eficiența, dar altele se dovedesc a nu putea fi demonstrate științific.

Un exemplu pozitiv ar fi eficiența preparatelor de merișor în tratarea cancerului mamar. Un studiu al Universității americane Cornell a arătat că substanțele pe care le conține merișorul ajută la distrugerea celulelor canceroase în cazul tumorilor maligne ale sânului. Încă nu se știe dacă poate acționa împotriva oricărui tip de cancer.

Chiar și în cazul cancerului la sân există mai multe tipuri și nu se știe încă dacă este eficient în toate cazurile. De aceea, pe lângă tratamentul natural, trebuie urmat și cel clasic. Totuși, faptul că merișorul are un conținut crescut de antioxidanți nu poate decât să ajute. Așa că persoanele care suferă de această boală pot consuma suc natural neîndulcit de merișor sau preparate fitoterapeutice care conțin extracte din acest fruct.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com