Din legendele grecilor

olosită cu mii de ani în urmă, menta este pomenită în legendele grecești. Se spune că Hades, zeul Infernului, s-ar fi îndrăgostit de o frumoasă și grațioasă nimfă pe nume Mintha. Dar soția lui, Persephona, s-a răzbunat cumplit, aprinsă de o gelozie fără seamăn. Ea a omorât-o pe nimfă și a îngropat-o într-un loc ascuns. Hades a aflat, totuși, de sfârșitul ei tragic și a transformat-o într-o plantă frumos mirositoare, să aline cu aroma ei suferințele îndrăgostiților.

Menta, folosită la gătit

Frunzele de mentă sunt larg întâlnite în bucătăria grecilor. Mielul la cuptor, salatele de crudități sau sucul de roșii capătă toate o savoare deosebită dacă sunt adăugate câteva frunze de mentă. Responsabil cu aroma este mentolul, uleiul esențial al acestei plante, care are certe calități fitoterapeutice. Preparatele pe bază de mentă sunt incluse în medicamentele care diminuează durerile musculare, combat infecțiile, stimulează activitatea hepatică și refac pielea uscată. Ca atare, menta este folosită pe scară foarte largă, de la bucătărie, la medicină naturistă, cosmetică și aromoterapie.

Remediu pentru răceală

Menta nu trebuie să îți lipsească din casă când ești răcită. Produsele naturiste care conțin mentol alină durerile în gât și reduc inflamațiile, datorită caracterului lui antiseptic. Tot mentolul calmează nasul iritat și durerile de cap provocate de febră. Menta este utilă și în alinarea crizelor de astm sau în bronșite.

Menta, împotriva stărilor de greață

Un ceai concentrat de mentă este un ajutor de nădejde în indigestii și stări de greață. Folosește cu încredere infuzia de mentă când suferi de stomac, mai ales că stimulează și activitatea ficatului. Ceaiul de mentă este recomandat și celor care au pietre la rinichi.

Combate iritațiile

Extractul de mentă combate iritațiile și mâncărimea, de aceea este larg folosit la fabricarea șampoanelor împotriva mătreții. Având și efect antibacterian, cremele pe bază de mentă vindecă acneea. Amestecul din ulei de măsline și ulei de mentă face pielea uscată mai catifelată, așa că îl poți folosi pentru coate sau călcâie sau pentru calmarea usturimii provocate de arsurile solare.

Întârzie apariția menopauzei

Puține femei știu că infuzia de mentă, consumată constant după vârsta de 40 de ani, întârzie apariția menopauzei. În plus, aroma mentei calmează, înviorează și binedispune. Terapeuții recomandă o ceașcă de ceai de mentă la sfârșitul unei zile obositoare, să ai un somn mai liniștit.

Stimuleaza circulația periferică

Masajul cu ulei esențial de mentă stimulează circulația periferică și reduce senzația de oboseală din picioare. Vara este excelent să îți ră-corești picioarele umflate și iritate de încălțăminte și căldură. Senzația de răcoare pe timpul verii este binevenită, iar în anotimpul rece poți face băi calde cu sare și mentă pentru a scăpa de oboseală.

Sursa foto: 123rf.com