Soia provine din Asia, unde a fost cultivată de mai bine de 5000 de ani. Deși ai fugit, cât ai putut de mult, de ea în „epoca de aur”, află că este extrem de sănătoasă. Acum, este una dintre cele mai bine vândute legume la nivel mondial. Nici nu e de mirare, câtă vreme proteinele din soia, sunt comparabile cu cele din carne în ceea ce privește valoarea nutritivă, până acolo încât le pot înlocui complet. Așa că, și-a făcut renume, nu glumă!

Osteoporoză

Datorită conținutului de calciu și de hormoni naturali, soia are proprietatea de a reduce riscul dezvoltării osteoporozei. Specialiștii recomandă laptele de soia, pe care îl găsești în comerț sau pe care îl poți prepara singură, astfel: pune grăunțele de soia la înmuiat, în apă rece, timp de opt-nouă ore. După aceea, cu ajutorul unui blender sau folosind mașina de tocat, omogenizează. Toarnă compoziția într-un vas și adaugă apă caldă. Amestecă timp de două-trei minute, după care strecoară printr-un tifon sau sită. Pune la fiert pentru zece minute băutura de soia obținută. Consum-o în loc de lapte de vacă și, astfel, vei investi în sănătatea sistemului tău osos. În plus, calciul conținut de laptele de soia se absoarbe mult mai bine în organism decât cel de vacă.

Boli de inimă

Preparatele din soia au capaci-tatea de a reduce nivelul colesterolului în sânge. Drept urmare, pot fi consumate în locul mâncărurilor bogate în lipide. În plus, nu conțin grăsimi animale și sunt bogate în acizi grași esențiali, diminuând riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Cancer

S-a demonstrat științific că substanțele conținute de soia, printre care lecitina, acizii grași Omega 3 și un hormon natural, anume genistein stopează înmulțirea și creșterea celulelor canceroase și, în mod special, apariția cancerului de sân. Așadar, fie doar și pentru prevenție, include în alimentație soia.

Diabet

Cercetătorii au constatat că flavonoizii care se găsesc în soia împiedică apariția diabetului, deoarece stopează „construirea” țesutului gras. Mai mult, ajută la scăderea glucozei și a nivelului de insulină din organism. Încearcă să folosești la prepararea mâncărurilor făină integrală de soia și ulei de soia. E mult mai avantajos pentru sănătate.

Sursa foto: thinkstock.com