Ciubotica cucului revigorează organismul

Cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele sale efecte de revigorare asupra organismului, ciubotica-cucului este o adevărată comoară pentru sănătate. Florile şi
frunzele sunt bogate în săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu), vitamina C şi betacaroten, ajutând, astfel, la întărirea imunităţii.

Cum o foloseşti

Uleiul obţinut din această plantă deţine excelente proprietăţi stimulatoare. Este un accelerator al
reacţiilor chimice care au loc în organism, inclusiv al celui de autoapărare. Preparatul îl găseşti în farmacii sau la plafar. Bea zilnic o infuzie de tei, în care adaugă câteva picături de ulei şi, sigur, vei avea un scut în faţa bolii.

Echinaceea, împotriva infecțiilor

Este cea mai cunoscută plantă care stimulează sistemul imunitar. Până când antibioticele sintetice au devenit disponibile, compuşii săi au fost folosiţi deseori drept scut împotriva infecţiilor.

Cum o foloseşti

Tinctură de echinaceea: ia 20 de linguri de plantă şi macin-o fin. Pulberea obţinută pune-o într-un borcan şi toarnă deasupra alcool de 70˚, amestecând continuu, până planta este complet acoperită. Apoi, închide borca-nul ermetic şi lasă preparatul la macerat, timp de 10 zile. La final, filtrează tinctura şi pune-o în sticluţe închise la culoare. Ia câte 1/2 linguriţă de tinctură, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Măceșul, vitaminizant

Denumirea științifică a mă ceșului (Rosa canina) vine de la faptul că, în Antichitate, măceșul era considerat un antidot eficient împotriva turbării. Conține cantități considerabile de vitamina C și A. Este un excelent tonic-vitaminizant. Mai este indicat pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru elimnarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali.

Cum îl foloseşti

Uz intern: Infuzie sau decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină. Pulpa mărunţită se amestecă cu miere, în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol.

Cum faci ceai de macese pentru întărirea sistemului imunitar.

Sursa foto: thinkstockphotos.com