Fie că este vorba de oboseală mentală, pierderea memoriei pe termen scurt (acel enervant lapsus), concentrație scăzută sau greutatea de a-ți aminti lucruri importante, există plante care îmbunătățesc memoria și te pot ajuta. Unele dintre ele previn declinul cognitiv și ajută persoanele în vârstă să-și recapete memoria.

Plante care îmbunătățesc memoria. Ginko biloba

Extractele pe bază de ginko au acțiune neuroprotectoare. Ajută împotriva deteriorării circulației sangvine cerebrale și periferice, ca urmare sunt indicate în cazul problemelor cauzate de aceasta, cum ar fi pierderea memoriei, stări depresive, dureri de cap etc. Produsele pe bază de ginko nu ar trebui să lipsească din dieta de întreţinere a persoanelor de vârsta a doua şi a treia. Se folosesc sub formă de produse standardizate. În cazul în care nu există alte indicații din partea medicului, doza prescrisă este de 120-240 mg de extract uscat în forme farmaceutice lichide sau solide, administrate de două sau trei ori pe zi.

Citește și: Bananele luptă împotriva depresiei

Plante care îmbunătățesc memoria. Rozmarinul

Rozmarinul este un condiment popular. Poate nu știai, dar printre proprietățile sale este și cea de a îmbunătăți memoria. Are efect antioxidant și stimulează activitatea cerebrală. Un studiu arată că mirosul uleiului esențial de rozmarin îmbunătățește activitatea cerebrală și are efecte pozitive asupra stării sufletești. Mai mult, rozmarinul protejează împotriva bolilor neurovegetative cum este Alzheimerul. Consumă rozmarin în mâncare. Pentru a avea un efect imediat și a putea să te concentrezi mai bine, pune două-trei picături de ulei esențial de rozmarin pe o batistă și inspiră aroma. Bea ceai de rozmarin preparat dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă.

Plante care îmbunătățesc memoria. Brahmi (bacopa monnieri)

Brahmi, cunoscut și sub numele de bacopa monnieri, este un popular remediu Ayurvedic. Stimulează activitatea cerebrală și este prescris pentru numeroase probleme cognitive, cum ar fi lipsa de concentrare, memorie slabă sau chiar depresie. Actționează ca un tonic nervos, antioxidant și neuroprotector. Un studiu publicat în 2008, în ”Journal of Alternative and Complementary Medicine” arată brahmi a ajutat persoanele în vârstă de peste 65 de ani să-și recapete memoria. Pacienții cu depresie și anxietate au observat și o îmbunătățire a simptomelor. Cosnumă o linguriță de suc extras din frunze de brahmi de două trei ori pe zi. Dacă nu ai posibilitatea, se poate găsi sub formă de suplimente alimentare.

Citește și: Remedii asiatice pentru păstrarea tinereții

Sursa foto: