Culege măceșe de pe dealuri și de la marginea câmpiilor sau caută în piață măceșe mari și frumoase. Toamna poți face singură trei leacuri din măceșe ușor de preparat, pe care le poți folosi pentru a-ți întări imunitatea și pentru a preveni virozele din sezonul rece, pentru a combate inflamațiile și pentru a ajuta inima.

Măceșele au o mulțime de proprietăți curative și sunt fructe de toamnă deosebit de valoroase, pe care bunicile noastre știau cum să le folosească pentru sănătatea lor. Ceaiul sau siropul de măceșe ține răcelile și guturaiul la distanță și întărește imunitatea, datorită vitaminei C. Iar studiile mai noi au demonstrat cu licopenul și vitamina C joacă un rol important în sinteza colagenului, astfel că măceșele ajută pielea să se mențină mai elastică și luminoasă.

Măceșele – valori nutritive

Fructele de măceș sunt recoltate începând din luna august și până la final de septembrie, perioadă în care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, înainte de venirea brumelor. Odată recoltate, măceșele trebuie uscate cât mai repede, pentru a nu se pierde substanțele active pe care le conțin.

Măceșele se usucă pe straturi de hârtie, ferite de soare, într-un spațiu răcoros și bine ventilat, apoi se păstrează în pungi de hârtie perforate.

O porție de 15 grame de măceșe uscate conține:

  • 26 calorii; 
  • 6 grame de carbohidrați; 
  • 4% din doza zilnica recomandata de vitamina A; 
  • 3% din doza zilnica recomandata de vitamina B5; 
  • 76% din doza zilnica recomandata de vitamina C; 
  • 6% din doza zilnica recomandata de vitamina E. 

Culoarea rosie-portocalie a măceșelor se datorează pigmenților carotenoizi, cunoscuți sub numele de licopen și beta caroten. De asemenea, măceșele sunt bogate în antioxidanti precum vitamina C, catehina, quercitina și acidul elagic. Acestea sunt benefice pentru imunitatea și rezistența organismului, pentru buna funcționare a inimii, pentru căile respiratorii, dar și pentru frumusețea pielii.

Măceșele mai conțin vitamina P, K, B1 și B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf și seleniu.

Măceșele pot fi consumate sub formă de ceai, acesta fiind cel mai cunoscut dintre cele mai eficiente leacuri din măceșe ușor de preparat acasă. În magazinele naturiste mai poți găsi sirop de măceșe, pudră de măceșe și ulei de măceșe. Dar iată ce leacuri din măceșe simple poți face acasă.

Ceaiul sau infuzia de măceșe

Consumă periodic infuzie de măceșe pentru a căpăta mai multă rezistență în fața virusurilor gripale. Acesta combate inflamațiile căilor respiratorii, inflamația sau infecțiile căilor urinare, ajută rinichii și stimulează diureza, ameliorează stresul oxidativ și ameliorează durerile articulare. El are și efect laxativ, dar și efect calmant în cazul crampelor abdominale.

Iată cum se face corect infuzia de măceșe, pentru a nu distruge vitamina C și alți antioxidanți benefici din fructe. Ține cont de faptul că fructele de măceșe nu trebuie fierte, ci doar adăugate în apa clocotită.

  1. Ceai de măceșe uscate: două linguri de măceșe uscate și zdrobite la 500 ml de apă clocotită – se adaugă fructele după ce apa clocotește și se oprește focul
  2. Ceai de măceșe crude: două linguri de măceșe proaspete tăiate la o cana cu apă fierbinte (nu clocotită) – se lasă timp de 6 ore, se strecoară și se consumă.
  3. Infuzia de măceșese prepară din 10 – 15 fructe proaspete zdrobite sau 2 lingurițe din fructe uscate peste care se toarnă 200 de ml de apă fiartă, se acoperă cana și se lasă la infuzat timp de 10 – 15 minute.

Tinctura de măceșe

Pare simplu să o cumperi direct din magazinele de produse naturiste, dar este unul dintre acele leacuri din măceșe ușor de pregătit și acasă.

Tinctura de măceșese obține dintr-o jumătate de kilogram de pulpă de măceșe fără sâmburi (mărunțite la robot și date prin strecurătoare fină), peste care se pune jumătate de kilogram de zahăr sau de miere.

Se lasă la macerat timp de o săptămână într-un borcan încăpător, până se formează un sirop de culoare roșie. Peste acest sirop se adaugă o jumătate de litru de alcool de 60 de grade și se mai lasă la macerat încă 2-3. Se strecoară și se depozitează în sticle mici.

Este un preparat excelent pentru relaxare și pentru a trata insomniile, de aceea este recomandat consumul lui seara, înainte de culcare. Se poate lua o linguriță în fiecare seară.

Siropul de măceșe

Poate părea ciudat să numim un sirop de fructe leac, dar siropul de măceșe chiar este un leac natural plin de virtuți. Se folosește zahăr pentru a închega și conserva siropul, dar fructele își păstrează o mare parte din antioxidanți și din sărurile minerale folositoare.

Se curăță de codițe 300 grame de măceșe uscate, se zdrobesc la robot și se adaugă 500 gr de zahăr și un litru de apă. Se fierbe totul la foc mic, în clocote domoale timp de 30 de minute. Se lasă la răcit, se strecoară și se toarnă în sticle mici de sticlă.

Siropul de măceșe se poate consuma câte o linguriță sau două dimineața sau seara, drept tonic și stimulent pentru digestie, pentru îmbunătățirea circulației periferice și pentru a combate senzația de foame în curele de slăbit.