În vreme ce toate națiunile se mândresc cu stindardul național, pe la noi, Tricolorul și-a pierdut din valoare.
Ziua Tricolorului merită respect
Poate că măcar o dată pe an am putea și noi să simțim românește. Celebrând cel mai frumos simbol, Tricolorul. Prima consemnare a utilizării steagului cu trei culori (roșu, galben și albastru) datează din 1834. Alexandru Ghica Vodă a atribuit Armatei acest drapel. În timpul Revoluţiei paşoptiste, a fost descris drapelul ca având culorile albastru închis, galben deschis şi roşu carmin, dispuse vertical, urmând ca albastru să fie prima dinspre lance (mâner), apoi galben și roșu. La 26 Iunie 1848, guvernul de atunci a decis ca Tricolorul să fie drapelul românesc.
Puțină istorie nu strică
Anul 1834 a fost unul încărcat de spirit patriotic. Dată fiind dezvoltarea economică a țării, conștiința națională își dorea unitatea și eliberarea țării de sub jugul otoman. În acel context, Ghica Vodă al Țării Românești a primit consimțământul otomanilor pentru semnalizarea corăbiilor negustorești și ale oștilor cu steaguri. În vreme ce steagul ales pentru ambarcațiunile comerciale avea culorile alb și roșu, cel destinat oștirilor avea cele trei culori dragi oricărui român și o stemă reprezentând un vultur.
Unele scrieri consemnează ca prima dată a arborării Tricolorului, ca simbol național al Principatelor Române, ar fi fost 29 iulie 1939, pe Muntele Pleșuva, în județul Prahova. Tricolorul a fost adoptat ca drapel național în ziua victoriei Revoluției pașoptiste, la abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu. Cele trei fâșii egale de culori reprezintă principiul egalității, orientarea lor se traduce prin păstrarea verticalității nației, iar trei este cifra perfectă.
Sursa foto: 123rf.com