Italia

În Italia, cei mai mulți copii sunt botezați în credința romano-catolică. La biserică,
copilul este adus într-o rochie lungă, cumpărată de nași și este purtat pe brațul drept, dacă este vorba despre un băiat, sau pe brațul stâng, dacă este fată. Conform tradiției, persoana care aduce copilul nu trebuie să privească înapoi când intră în biserică – doar așa cel mic va crește puternic și curajos.

După slujbă, în fața bisericii, nașii aruncă cu migdale, care simbolizează o viață lungă și fericită. Mai apoi, botezul este sărbătorit cu o masă copioasă, la care se servește și Paneangeli, un pandișpan despre care se crede că aduce noroc. Oaspeții aduc în dar cadouri creștine (o Biblie sau un rozariu), bijuterii, lămpi de veghe, rame foto.

Scoția

În Scoția s-au păstrat tot felul de superstiții legate de botez. Se crede, de pildă, că nu este bine ca părinții să dezvăluie numele bebelușului înainte de botez. În trecut, se credea că bebelușii nebotezați vor fi răpiți și înlocuiți cu alți copii de către zâne răuvoitoare.

După slujba de botez, fiecare oaspete îi oferă copilului o monedă – un alt fel de a-i ura sănătate și prosperitate. Încă se mai păstrează și o altă tradiție, și anume ca vecinii părinților să pregătească pentru invitați un preparat obținut din fulgi de ovăz și whisky. De asemenea, de la masă nu lipsesc niciodată pâinea și brânza.

Irlanda

În Irlanda, copilul este îmbrăcat în ziua botezului într-o rochie realizată din batista pe care mama a avut-o la nuntă. În palma copilului este lăsată o monedă de argint,  pentru a-i aduce noroc. Invitații aduc și ei ceva de la propria nuntă, de obicei o sticlă de șampanie pe care au păstrat-o special pentru astfel de ocazii.

Irlandezii oferă drept cadouri de botez bijuterii, linguri de argint, rame foto, căni de cristal personalizate, haine, pături. Cu toate că nu duc lipsă de idei, nu îi întrec pe români, care par să aibă cele mai bune idei de cadouri pentru botez.

India

În tradiția hindusă, botezul – de fapt ceremonia (Namakarama) prin care cel mic este adus la templu pentru a i se da un nume cu semnificație specială –  are loc la 11 zile după naștere. Se citesc rugăciuni, copilul este stropit cu apă și binecuvântat. De asemenea, i se dă să guste puțină apă îndulcită cu miere, care simbolizează longevitatea.

China

Și în China există tradiții asemănătoare cu cele întâlnite la botez. Când copilul împlinește o lună, rudele se adună pentru a-i face urări și a-i aduce daruri. Părinții copilului oferă de asemenea cadouri invitaților. Ouăle roșii reprezintă cel mai popular cadou, probabil pentru că în cultura chineză ouăle sunt un simbol al schimbării, în timp ce roșul este culoarea prosperității.

Sursa foto: Shutterstock.com