Tu la care sfânt trebuie să te rogi?
Sântulf Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş
Pe 15 septembrie, pompierii îl cinstesc pe cel ce a fost episcop al Banatului şi Timişoarei, între 1650-1653. Încă din timpul vieţii, a fost considerat sfânt făcător de minuni. Când, în toamna lui 1653, cetatea Timişoarei a fost supusă jafului şi distrugerii de către turci, episcopul, în vârstă de peste 80 de ani atunci, a biruit puterea focului prin rugăciune. Dumnezeu a trimis ploaie năprasnică şi astfel întinderea focului s-a oprit.
Sfântul Arhanghel Mihail
Este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor şi conducătorilor.
Sfantul Arhanghel Gavriil
Este protectorul fecioarelor, al familiei creştine, al mamelor, al copiilor şi al călugăriţelor fecioare.
Sfântul Nicolae
Din secolul al VI-lea, este venerat ca protector al creştinilor în faţa necredincioşilor. Îi apără pe marinari, pe elevi, pe judecăori, pe criminali, pe hoţi, pe comercianţi, pe săraci, pe bucătari, pe călători, pe fetele nemăritate, pe mirese şi pe copiii mici. În plus, Sfântul Nicolae e considerat şi ocrotitorul băutorilor de bere.
Sfântul Gheorghe
Este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, simbol al bărbăţiei şi jertfei pentru Hristos. În Biserica Ortodoxă, este considerat patronul spiritual şi protectorul armatei.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Pe 26 octombrie, ortodoxia îl prăznuieşte pe Izvoditorul de mir şi făcătorul de minun, ocrotitorul oştilor.
Sfântul Prooroc Ilie
Cunoscut în tradiţia populară ca „sfântul care aduce ploaia”, este protectorul aviatorilor şi al electricienilor.
Sfânta Varvara
Considerată iniţial protectoarea turnurilor şi a fortificaţiilor, a constructorilor şi arhitecţilor, Varvara a devenit şi ocrotitoarea artileriştilor, a pirotehniştilor şi a minerilor.
Sfânta Fecioară Maria
Este protectoarea albinelor şi a apicultorilor.
Sfântul Pantelimon
Este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, prăznuit pe 27 iulie.
Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt
Deşi recent sanctificat, Ştefan cel Mare este ocrotitorul poliţiştilor de frontieră.
Sfântul Ieronim
El ocroteşte arheologii şi bibliotecarii, fiind unul dintre cei mai învăţaţi părinţi ai bisericii occidentale. Biserica Ortodoxă îl celebrează pe 15 iunie, alături de Sfântul Augustin.
Sfântul Isidor
Pe 4 aprilie, catolicii îl sărbătoresc pe protectorul calculatoarelor, Internetului şi al celor care lucrează în domeniul IT. S-a îngrijit de pregătirea ştiinţifică a preoţilor.
Cere-le ajutor la nevoie!
Iată şi alţi sfinţi şi meseriile pe care le ocrotesc ei: Sfântul Marcu apără notarii; Sfântul Luca – medicii; Sfântul Matei – bancherii; Sfântul Iacov – muncitorii; Sfântul Grigore -muzicienii; Sfântul Toma – arhitecţii; Sfânta Elisabeta – brutarii. În vreme ce Sfântul Anton ajută femeile sterpe, Sfântul Laurenţiu îi ocroteşte pe săraci. Sfânta Clara e protectoarea televiziunii. Fericitul Ieremia Valahul este recunoscut ca ocrotitor al emigranţilor.
Sursa foto: wikimedia.org