Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos. Care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon. Este sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie. Iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie.

Ce se face de ziua Sfântului Ștefan

Cei care au probleme de sănătate sau se află în litigii, implicați în procese, au nevoie în casă de o icoană sfințită a Sfântului Ștefan. Este bine ca icoana să fie sfințită chiar în ziua hramului sfântului. La sărbătoarea Sfântului se fac pomeniri pentru sufletele celor care s-au stins din viață în accidente. Tot acum sunt pomeniți cei uciși sau care au murit în alte împrejurări accidentale.

În unele regiuni se prepară Pâinicile lui Ștefan. Acestea amintesc de pietrele cu care a fost ucis sfântul. Se sfințesc la biserică, apoi se dau de pomană. Dacă vrei să ai spor în casă și să-ți meargă bine, trebuie să te împaci cu toți cei cu care te-ai certat și să faci acte de caritate. Este bine să eviți călătoriile, mai ales cele montane.

Sursa foto: basilica.ro

Ce alte tradiții sunt de Sfantul Stefan. Vezi și cele mai frumoase mesaje de Sfantul Stefan pe care să le trimiți sărbătoriților.