Data de 26 septembrie reprezintă pentru credincioșii romano-catolici celebrarea celor doi sfinți frați gemeni, Cosma și Damian, vindecători de boli grele. Sunt recunoscuți ca făcători de minuni, hărăziți cu darul vindecării. Care au înfăptuit lucruri mărețe în timpul vieții, dar și dincolo de moarte.

Leacul stă în rugăciune

Sfinţii Făcători de Minuni şi Doctori fără Arginţi Cosma şi Damian au primit harul vindecării trupurilor şi sufletelor bolnave. Prin puterea rugăciunii, au vindecat atât oamenii, cât și animalele. Și făceau totul din dragoste pentru semeni și, mai ales, pentru Dumnezeu. Gemeni fiind, au avut puteri miraculoase, reușind să stăpânească mulţimile și să atragă sprijin divin.

Nu acceptau răsplată pentru binefacerile lor. S-au stins din viață la scurtă vreme unul de celălalt și au fost îngropați împreună la Thereman, pe teriotirul Mesopotamiei. Sunt considerați și protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine, dătători de armonie în viaţa soţilor. Oamenii îi știu drept vindecători ai bolilor de ochi, de sperietură ori epilepsie. finţii Cosma şi Damian sunt mesagerii religioşi ai medicinei populare, de leac, luminători ai vieţii celor aflaţi în suferinţă.

Sfinții Doctori Cosma și Damian vindecă bolile

Pentru faptele lor, Cosma și Damian au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori, ca vindecători ai bolilor de ochi, de lingoare, răul copiilor, sperietură, boli dintre cele mai rele. Propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Nu trebuie confundaţi cu Sfinţii Cosma şi Damian din Roma, prăznuiţi la 1 iulie, sau cu Sfinţii fără de Arginţi din Arabia, celebrați la 17 octombrie. În popor, ziua Sfinților Cosma și Damian este consacrată tămăduirii bolilor, sfinții fiind invocaţi în descântece de boli grele, inclusiv pentru epilepsie.

Sursa foto: wikipedia.org