Sfinții Andronic și Iunia sunt făcători de minuni

Sunt considerați a fi cei mai vestiţi dintre apostoli, de către Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru faptele lor minunate. Dar Sfinții Andronic și Iunia nu sunt atât de cunoscuți printre credincioși pe cât ar trebui. Ei au luptat împotriva păgânilor. Și s-au dovedit a fi vindecători, prin Sfântul Duh, de toate bolile și suferințele.

Misionari pe viață

Despre Sfântul Andronic se știe că a fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel. A propovăduit cuvântul Mântuitorului şi a luptat întreaga viață împotriva închinării la idoli. Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără a deține un loc special pentru tronul episcopal. Așa se face că s-a dedicat călătoriilor cu scop de predică, în toată regiunea, alături de soția lui, Iunia, ca ajutor de nădejde. Este pomenit în Biserică atât pe 17 mai, cât și pe 30 iulie și la 4 ianuarie, când sunt cinstiți toți cei 70 de apostoli.

Cărțile sfinte vorbesc despre Sfânta Iunia ca fiind „mult-minunată, moartă pentru lume” și că „viețuia numai pentru Hristos”. Cei doi au reușit să atragă la credința creștină mulți păgâni, au ridicat biserici, au dărâmat temple ale idolilor și au vindecat mulți oameni de nelecuit până atunci. Au trecut la cele veșnice ca niște adevărați mucenici, iar moaștele lor au fost găsite în apropiere de Constantinopol, lângă poarta Evghenia, loc unde, peste ani, a fost ridicată o biserică.

Pentru faptele lor minunate au fost pomeniți de însuși Sfântul Apostol Pavel în Epistola către romani, numindu-i „soți în robie, vestiți între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost în Hristos”. Pe de altă parte, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre Sfânta Iunia: „Ce mare e înțelepciunea acestei femei, spre a fi socotită vrednică a fi chemată una dintre apostoli!”. Au rămas în inimile credincioșilor drept vindecători ce aveau și harul scoaterii demonilor din om.

Sursa foto: wikimedia.org