În panteonul sfinților creștini există mai mulți cu numele de Valentin și chiar Valentina. Numai că niciunul nu e pomenit în data de 14 februarie. Atunci, cum se face că ziua în care nu vedem în jur decât inimioare și „amorași” săgetând iubire poartă numele Sfântului Valentin?

Există o explicație

Un lucru e cert: până pe la finele anilor 60, în religia catolică se celebra, la 14 februarie, un sfânt Valentin. Raționamentul potrivit căruia s-a renunțat la acest lucru nu e cunoscut. Totuși, una dintre variante ar fi aceea că existau mai mulți sfinți cu același nume, iar caracterul comercial căpătat de sărbătoarea în sine nu mai avea nimic de-a face cu caracterul ei religios.

Pe de altă parte, despre Sfântul Valentin rămas simbol al iubirii se știe că ar fi murit martir în închisoare, la data de 14 februarie. Se spune că a fost preot creștin, care a nesocotit ordinele împăratului Claudius, cel ce a interzis nunțile în Roma, din cauză că bărbații refuzau să intre în armată, nedorind să-și lase soțiile singure. Intuind că una dintre consecințe ar fi fost desfrâul tinerilor și urmând îndemnul Apostolului Pavel, preotul Valentin a început să cunune în taină, preferând să moară el, decât să-și piardă tinerii sufletele. A devenit confidentul tuturor îndrăgostiților.

Valentin și Valentina, sfinți ortodocși

Calendarul Creștin Ortodox pomenește mai mulți sfinți cu același nume. Mai exact Valentin sau Valentina. Așa se face că, pe 10 februarie, e ziua Sfintei Mucenițe Valentina, pomenită și pe 18 iulie. Continuă cu Sfântul Mucenic Valentin, pe 16 februarie și 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul, la 6 iulie. Sfântul Ierarh Mucenic Valentin e prăznuit pe 30 iulie. Și terminăm cu Sfântul Valentin din 24 octombrie. Ața cî avem destule zile de sărbătorit.

Despre Sfânta Valentina se știe că ar fi fost o fecioară din Cezareea. Nemaiputând suporta cruzimile guvernatorului păgân față de creștini, a răsturnat altarul dedicat jertfelor. După multe chinuri la care a fost supusă, a murit decapitată cu sabia. Sfântul Valentin din 16 februarie a rămas cunoscut pentru că ar fi cununat păgâni cu creștini. Pentru gestul de a le dărui îndrăgostiților flori din grădina lui. O parte din moaștele sale, dăruite de Episcopia din Terni, Italia, se află la Biserica Delea Nouă din București.

Sursa foto: en.wikipedia.org