Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un preot desăvârșit, deși a studiat și practicat avocatura. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost considerat cel mai iscusit vorbitor al Bisericii. Pentru calitățile lui deosebite, a devenit unul dintre simbolurile creștine.

Cărțile bisericești spun despre cei trei ierarhi că ar fi trăit în vremuri de restriște. Când Biserica abia scăpase de prigonirile sângeroase ale împăraților romani. Și se afla sub influența unor învățături greșite. Dar ei au luptat cu îndârjire pentru propovăduirea și înțelegerea credinței apostolice și a adevărului despre Sfânta Treime. Cu înțelepciune și har, ei au explicat tainele credinței și ale Sfintei Scripturi, așa cum nimeni n-a reușit.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne protejează

Sfântul Ioan Gură de Aur este știut și ca apărătorul și părtinitorul celor necăjiți. Așadar, de ziua lui, nu se fac treburi casnice, căci e risc de înec, arsuri, moarte violentă, infirmitate. Se crede că femeile care respectă tradiţia sunt iertate pentru păcatele de a renunța la sarcină. În această zi, trebuie să dam o lumânare de pomană, pentru ca viaţa să ne fie luminată și colivă pentru sufletele celor care s-au stins neîmpărtășiți.

Cine ține sărbătorile lui Ioan Gură de Aur va fi apărat de boli și de lupi, va fi ferit de arsuri, de friguri și de pagube. Nu se lucrează, nu se coase, nu se tricotează. În această zi, nu se dă nimic cu împrumut. Părți ale moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur se află la Patriarhia Română, la Mânăstirea Dârvari, în București, la Mânăstirea Secu, în județul Neamț.

Sursa foto: wikipedia.org