Cărțile religioase îl pomenesc drept Sfântul Sfinţit Mucenic Antipa, Episcopul Pergamului din Asia Mică. În popor, de ziua lui, oamenii au grijă să-l respecte cum se cuvine, căci se crede că el ar fi cel care vindecă problemele dentare. Dar, în aceeași zi, este pomenit și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, făcător de minuni.
Sfântul Antipa ține relele departe
Despre Sfântul Antipa este descris în cărțile sfinte drept „martorul Meu cel credincios, care a fost ucis la voi, unde locuieşte satana”, făcându-se referire la cetatea Pergamului, unde desfrâul, incestul și necredința domneau. Dar episcopul Antipa slujea cu mare credință printre slugile necuratului. Se povestește că, la un moment dat, diavolii li s-au arătat în vis vrăjitorilor din regiune și le-au mărturisit acestora cât de mult se tem de Antipa. De frică să nu rămână fără idoli, slujitorii diavolilor au ridicat poprul împotriva episcopului, în încercarea de a-l determina pe acesta să renunțe la credința lui în Hristos. Numai că el nu a cedat ci, dimpotrivă, a început să propovăduiască credința creștină. Atunci, la 92 de ani, episcopul Antipa a fost aruncat într-un vițel din broz, înfierbântat înainte în foc, din interiorul templului Artemidei. Chiar și în acele clipe, Sfântul Antipa a continuat să slăvească numele lui Dumnezeu, până când a trecut la cele veșnice. Sfântul Antipa a rămas în inimile credincioșilor drept cel care se roagă pentru toți cei ce-l pomenesc, să fie feriți de patimi și boli, de durerile insuportabile de dinți, de păcatele de orice fel. Dar nu trebuie confundat cu Sfântul Antipa de la Calapodeşti, vindecător al bolilor fără leac, serbat pe 10 ianuarie. O părticică din moaștele sfântului se află la București, în Biserica „Sfântul Dumitru – Poștă”, din spatele Muzeului de Istorie a României.
Calinic de la Cernica face minuni
Tot pe 11 aprilie, Biserica îl pomenește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, făcătorul de minuni. Acesta a venit pe lume la Bucureşti, în 1787 şi a primit la botey numele Constantin. La 20 de ani, şi-a îndreptat paşii către Mânăstirea Cernica unde, după ce a fost tuns în călugărie, a primit numele Calinic. A devenit apoi episcop al Râmnicului. A viețuit la Cernica vreme de 43 de ani, în post și rugăciune. S-a stins pe 11 aprilie, în 1868 și a fost îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe de la Cernica, ctitoria sa. Se spune despre el că ar fi fost mereu senin la chip, milos și darnic. De-a lungul vieții, a tămăduit mulți bolnavi și a săvârșit minuni și dincolo de moarte.
Sursa foto: epr.ro