În perioada Evului Mediu, se credea că există 14 Ajutători care protejau credincioșii la greu. Printre aceștia, se număra și Sfânta Mare Muceniță Marina, cunoscută în tradițiile catolică, anglicană și evanghelică, drept Sfânta Margareta. În vreme ce ortodocșii îi acordă respectul cuvenit la sărbătoarea din 17 iulie, restul credincioșilor creștini o serbează pe Sfânta Margareta în 20 ale lunii. Indiferent de religie, Sfânta Marina este cinstită pentru binefacerile pe care le aduce.

Cine a fost Sfânta Marina?

Pe vremea când o parte din Nordul Turciei de azi purta numele Antiohia Pisidiei, în acel ținut, a venit pe lume singurul copil al unei familii cu stare. Tatăl, Edesie, era slujitor al credinței în idoli. Încă de foarte mică, Marina a rămas orfană de mamă, așa că tatăl ei a încredințat-o unei femei, pentru a o crește și a o educa. Cum copilăria și-a petrecut-o într-un sat de creștini, fata a căpătat credință în Dumnezeu. Așa se face că, la vârsta de 12 ani, a trecut la religia creștină. Dat fiind că, la aceea vreme, a fi creștin era fărădelege, a trebuit să îndure multe pentru alegerea ei. A fost supusă la cazne și umilințe și, cu toate astea, nu a renunțat la credința ei, în ciuda vârstei fragede de numai 15 ani. Până la urmă, înfuriindu-i pe cei ce încercau să o convingă să renunțe la creștinism, a fost decapitată. Și nu au scăpat de moarte nici cei prezenți, care credeau în Mântuitor. Pentru că s-a sfârșit ca un adevărat martir, Marina a căpătat rang de muceniță. La Mânastirea Hurezi, se află o părticică din moaștele sfinte, mai precis palma Sfintei Marina, la care credincioșii vin să se roage, mai ales pe data de 17 iulie.

Păzește, dar și pedepsește!

În perioada Imperiului Bizantin, oamenii o respectau ca fiind ocrotitoarea femeilor însărcinate, a celor ce urmau să nască. Mai târziu, a devenit recunoscută pentru binefacerile ei asupra bolnavilor cu afecțiuni renale, digestive și, în special, a femeilor sterile, a copiilor născuți și nenăscuți, precum și pentru aripa protectoare sub care ia sufletele copiilor stinși din viață. Totuși, pe cât e de bună cu unii, pe atât e de răzbunătoare Sfânta Marina cu cei care nu-i respectă ziua. Cine muncește de ziua ei se umple de bube. Cui lucrează la câmp, îi va arde recolta. Ca să le meargă bine la lucru soților, femeile țin cu strictețe sărbătoarea. Fetele o respectă cum se cuvine, ca să fie frumoase, atrăgătoare și drăgăstoase. Tot acum, oamenii aleg să devină frați de cruce, până la moarte și se dau de pomană, numai la femei și copii, găini, căni cu vin, ouă fierte, castraveți, mere, colaci. E bine să se dea și pânză pentru cămăși. Se mai crede că plantele capătă puteri magice în această zi. Femeile fac „apă de pelin”, cu care se spală pe chip, pentru a fă frumoase. Se spune că măturile din pelin făcute acum trebuie date de pomană. Mărarul cules vindecă bolile de stomac.

Roagă-te pentru binele tău

Pentru cei ce doresc să se roage și să se reculeagă într-o zi plină de însemnătate, cum e cea a Sfintei Marina, porțile Mânăstirii Hurezi sunt larg deschise. Însă, dacă vă îndreptați către Bulgaria, în itinerariul de vacanță, nu ratați Mânăstirea Sfintei Marina, cea mai vestită din regiune, situată în comuna Karan Varbovka, la aproximativ 50 km de Ruse. În mijlocul bisericii, ridicată la 1890, se află Izvorul Tămăduirii, o fântână cu trepte din piatră, a cărei apă are puteri tămăduitoare, mai ales pentru boli digestive și ale ochilor.

Sursa foto: wikimedia.org – Mănăstirea Hurezi