Rugăciunile au sfințit-o

Făcuse un jurământ de castitate în numele credinței. Dar tatăl ei a luat decizia de a o căsători cu un tănăr necredincios, Valerian. În ziua în care a avut loc nunta, Cecilia s-a rugat, cântând și recitând psalmi. Voia să scape din situația în care se afla împotriva dorinței ei. După ce oaspeții au plecat, mirii s-au retras în camera nupțială. Atunci, Cecilia i-a spus mirelui ei că are un înger păzitor. Și că acesta îl va face să se căiască amarnic dacă va încerca să o atingă. Și că, în cazul în care îi va respecta fecioria, îl va proteja și pe el.

Neîncrezător, Valerian i-a cerut Ceciliei să-i arate acel înger, iar i-a spus că îl va putea vedea numai după ce va primi Botezul. Așa se face că Valerian a fost convertit la credința creștină, din respect pentru soția lui. Legenda spune că, într-o zi, când a venit acasă, Valerian și-a găsit soția rugându-se la un înger spectaculos, cu aripi de foc, care i-a pus ei pe cap o cunună de trandafiri, iar lui, una de liliac. Cei doi soți au trăit în continuare fără de păcat, făcând acte de binefacere pentru oameni aflați la nevoie.

Muzică dă putere

Cântecele Ceciliei erau pentru a slăvi numele Domnului, acompaniate uneori de câte un instrument muzical. Datorită ei, au fost convertite la creștinism mii de persoane, existând chiar o poveste care spune că, într-o singură zi, Papa de atunci ar fi botezat nu mai puțin de 400 de oameni. Dar a venit și perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, când Valerian a fost arestat și condamnat la moarte prin decapitare, alături de fratele lui și de soldatul care a refuzat să-i execute.

Cecilia le-a îngropat cadavrele, gest care a stârnit furia autorităților, cu atât mai mult cu cât ea provenea dintr-o familie cu mare influență. A fost închisă în sauna propriei case, pentru a se asfixia cu aburi, însă credința a salvat-o. În final, s-a ordonat executarea ei. S-a stins din viață pe 22 noiembrie, în anul 230. A fost înmormântată așa cum a murit, pe o parte, alături de mormintele papale din Catacombele Sfântului Callixt, cele mai mari din Roma.

Pelerinii o vizitează pe Sfânta Cecilia

În zilele noastre, Cecilia și Valerian sunt împreună pe veci, moaștele lor fiind depuse sub o boltă spectaculoasă, sub altarul bisericii Sfânta Cecilia din Trastevere. În 1601, altarul a fost decorat cu o statuie de marmură care o reprezintă pe Sfânta Cecilia. De la înființarea Academiei de Muzica de la Roma, Sfânta Cecilia a devenit patroana spirituală a lăcașului de cultură și, în mod ofocial, protectoarea muzicienilor, compozitorilor, cântăreților, meșterilor de instrumente muzicale și a poeților.

În diferite picturi, Sfânta Cecilia este reprezentată cântând la orgă sau la harpă. Cel mai vizitat loc dedicat ei este catdrala gotică franceză  Sfânta Cecilia din Albi, în apropiere de Toulouse, o capodoperă arhitecturală aflată în patrimoniul mondial UNESCO.

Sursa foto: 123rf.com