Data de 5 decembrie are o însemnătate aparte. În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, protectorul copiilor, Biserica îl pomenește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, întemeietorul Mânăstirii Marea Lavra din Pustiul Iudeei, lăcaș de cult cu o influență crucială asupra ritualurilor Bisericii Ortodoxe.

Sava cel Sfințit e model de credință

Sfântul Sava cel Sfințit a venit pe lume în ținutul Capadociei, într-un sătuc numit Mutalasc. Mica așezare avea să devină, peste ani, una dintre cele mai importante regiuni, grație renumelui căpătat de pe urma sfântului. La vârsta de 5 ani, micuțul Sava a rămas orfan, moștenitorul întregii averi a părinților lui. A fost luat în grijă de unchiul din partea mamei, însă nu s-a înțeles cu soția acestuia și a plecat la alt unchi, din partea tatălui. Astfel, s-a iscat un conflict între cei doi unchi, fiecare dornic de a pune mâna pe avere, dar de a nu avea de-a face cu copilul. Prin urmare, la numai 8 ani, băiatul a ales să se retragă la Mânăstirea lui Flavian. A urmat calea credinței, învățând din Sfintele Scripturi. La 18 ani, a plecat către Palestina, pentru a li se alătura Cuvioșilor Eftimie și Teoctist.

Tipicul vine de la Marea Lavra

În anul 478, a întemeiat Mânăstirea Marea Lavra, în apropierea Bethleemului. Dat fiind că, treptat, obștea a sporit, s-a impus și rânduiala sfintelor slujbe. Sfântul Sava a întocmit un Tipic, punând laolaltă tradițiile călugărilor din Palestina, Egipt, Anatolia și din Biserica Ierusalimului. Tipicul Sfântului Sava cel Sfințit, cunoscut ca „Slujbele Marii Lavre din Ierusalim scrise de către de-Dumnezeu-purtătorul Părintele nostru Sfântul Sava”, a fost preluat de toate bisericile ortodoxe. A trăit o viață plină de cazne. Înainte de a muri, a strâns în jurul său preoții și călugării din Mânăstire, a cerut să primească Sfânta Împărtășanie, apoi a spus: „Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Se întâmpla pe 5 decembrie, în anul 532, pe când Sfântul Sava avea 94 de ani.

Ce aduce Moș Nicolae?

Obiceiul e ca cei cuminți să primească daruri, cei răi, nuielușe. Dar se știe că Sfântul Nicolae este protectorul tuturor copiilor, al școlarilor, orfanilor și fetelor sărace. Pentru toți aduce câte ceva, el fiind și apărătorul văduvelor, gospodinelor, soldaților, marinarilor, comercianților, bucătarilor, al călătorilor, judecătorilor, dar și al criminalilor. Se spune că, dacă de Sfântul Nicolae fumul sobelor iese în sus pe coş, vine ger. Dacă se lasă jos, va ninge mult. Dacă pe 6 decembrie e frig, va urma un an cu recolte bogate.

Sursa foto: crestin-ortodox.ro