În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, când se amintește Izgonirea lui Adam din Rai, la finele primei săptămâni din luna februarie, se face primul pas important către Postul Sfintelor Sărbători de Paști. Acum se lasă sec de carne pentru ca, în următoarele 7 zile, să primim dezlegare la lactate, brânzeturi, ouă, dar și la pește. Această perioadă e cunoscută în popor și drept Săptămâna Brânzei ori a Nebunilor. E vremea pregătirii trupului pentru Postul Mare, în care se face o trecere lentă de la mâncarea de dulce la cea de post. În zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Albă nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Se spune că nu e o perioadă bună pentru cununii, precum nici pentru înmormântări.

Ce se face și ce nu, în Săptămâna Albă

Pentru ca lumina, liniştea şi pacea să le învăluie sufletul în clipa Învierii, credincioşii trebuie să respecte un şir de ritualuri purificatoare. Iar primul este Săptămâna Albă, știută în popor și drept Săptămâna Brânzei sau a Nebunilor. Cum aceste zile sunt ultimele dinaintea Postului în care se mai pot oficia căsătorii, oamenii obișnuiau să spună că numai nebunii, urâții și proștii fac nunți acum, de unde și denumirea de Săptămâna Nebunilor. Iată ce se întâmplă în cele 7 zile din Săptămâna Albă:

Lunea Burdufului aduce fertilitate

Cei ce respectă tradiția, au grijă să se supună ritualurilor din bătrâni în această zi, ca să nu capete mătreață, urdori, cataractă sau albeața ochilor, scurgeri femeiești ori alte influențe ale albului rău, precum albirea timpurie a părului ori apariția viermilor la legume și fructe. Acum se bat cu burduful de la brânză cei necăsătoriți care, dacă răsplătesc bătaia, își găsesc jumătatea și vor face copii sănătoși. Până și câinii se „nuntesc” acum cu noroc.

Marțea Albă interzice munca

Este a noua marți după Crăciun și, conform tradiției, interzice lucrul de orice fel. E bine să se mănânce brânză, pentru sănătate.

Miercuri e zi de rugăciune

Azi se rostește în biserici pentru prima dată în perioada Triodului, rugăciunea Sfântului Efrem Siriul, ritual care încetează în miercurea din Săptămâna Patimilor. Dat fiind că nici preoții nu săvârșesc Sfânta Liturghie, această zi trebuie tratată cu respectul cuvenit. Abținerea de la păcatele lumești și rugăciunile sunt recomandate.

Joia necurată face curățenie

Ziua de joi din Săptămâna Albă mai este cunoscută și ca Joia Nepomenită. Acum se spală hainele ca să rămână albe tot anul, dar este interzis la tors lâna. Ca să evite pagubele provocate de furnici vara, femeile fac turte din făină sau mălai, pe care le ung cu unt sau brânză şi le pun pe muşuroaie.

Vinerile Scumpe încep azi

Se știe că în calendarul creștin există 12 vineri de maximă importanță, de post, înaintea fiecărui praznic bisericesc. Aceasta din Săptămâna Albă este prima. Femeile țin post negru, pentru sănătate, iertarea păcatelor și liniștea căminului. I se mai spune și Vinerea Ouălor. Cine nu ține post acum, va fi bolnav și nu va avea spor.

Sâmbăta Ursului aduce plăcinte

E o nouă zi de pomenire a morților, în care plăcintele cu brânză sunt în prim-plan. În special bărbații nu au voie să lucreze, ca să nu se accidenteze. Se împart și se mănâncă plăcinte. Cine face treabă azi, se umple de bube. Se dă de pomană apă proaspătă, de izvor, ca să nu suferi de sete pe lumea cealaltă.

Duminică e Lăsata Secului

Este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează. De-acum sunt total interzise bucatele de dulce. Se fac petreceri, se cere și se dă iertare, veselia stăpânește lumea. E bine să mănânci un ou copt sau fiert, ca să ți se pară Postul mic și ușor ca oul. Fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminica dinaintea Postului Mare, fără a pune gura nici măcar pe un strop de apă, până la asfințit. I se mai spune Ziua Împăcării, căci bunii creștini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post. Urarea care se face este „Post ușor!”.

Sursa foto: discoversibiu.org