Argentina e în carnaval

Aloja și chicha, o băutură spirtoasă făcută din boabele arborelui de algaroba, le îmbată simțurile argentinienilor creștini în Săptămâna Mare. Toată lumea se pregăteşte de sărbătoare pe acordurile muzicii, poartă poncho-uri şi pălării, ca să alunge spiritele rele. Ei cred că purtând straie specifice, dansând și bând, alungă duhurile rele. Marțea de dinaintea Miercurii Cenușii e dedicată ritualului „tincunoaco”, când mame și bunici se așază în jurul unei arcade din salcie ornată cu flori, fructe și dulciuri, luminată de lanterne în miniatură. Femeile își dăruiesc sub arcadă câte o păpușă. Ceremonialul este unul sacru, semnificând legătura puternică ce le unește pe femei. În Sâmbăta Mare, când carnavalul ia sfârșit, se sacrifică o oaie.

Bilby aduce daruri în Australia

Tombolele cu scop caritabil sunt la loc de cinste în perioada pascală australiană. Vinerea Mare e o zi de smerenie, ca şi la noi, în care se deplâng chinurile prin lui Iisus. În Duminica Paştelui, bisericile sunt împodobite cu flori. Ouăle de ciocolată sunt în centrul atenţiei pentru toată lumea. Chiar se organizează tombole în care premiile sunt coşuri cu ouă de ciocolată de diferite culori şi mărimi. Şi aici se ciocnesc ouă roşii. Dar interesant este că micuţii australieni primesc daruri de la un personaj mai puţin obişnuit, anume Bilby, un animăluţ, o specie de rozătoare pe cale de dispariţie, cu nasul lung şi urechi mari şi ascuţite. El aduce daruri copiilor cuminţi şi multe ouă de ciocolată pentru întreaga familie. Cine participă la tombolă, are toate șansele să-și împodobească masa de sărbătoare cu un coș uriaș plin de ouă colorate din ciocolată.

În Brazilia, Chile și Egipt palmierul ține loc de salcie

Cum noi sărbătorim Floriile, cu ramuri de salcie, în deschiderea Săptămânii Patimilor, așa are loc în Brazilia și Chile un ceremonial de binecuvântare a ramurilor de palmier, numit Domingo de Ramos sau Duminica Palmierului. Se fac procesiuni cu statuetele Fecioarei Maria și ale lui Iisus Hristos, se servește numai pacoca, un fel de mâncare special. Palmierul este simbolul victoriei, al bucuriei și păcii, fiind considerat copacul divin, al vieții. Și în Egipt se împart ramuri sfințite de palmier, în special copiilor. Spre deosebire de alte nații, egiptenii țin post 55 de zile înainte de Paști. Luni, în a doua zi a marii sărbători, are loc un ritual străvechi al primăverii, când oamenii ies în parcuri și fac schimb de ouă colorate.

În Franța, peștii și clopotele fac sărbătoarea

Cum altfel, dacă nu cu fastul cuvenit, să se celebreze Sfintele Paști în leagănul creștinătății, Franța?! Spre deosebire de alte țări, Franța a găsit ca simboluri pascale, în locul iepurașului, peștele și clopotul. Printre alte obiceiuri, peștii de aprilie, așa cum sunt cunoscuți, joacă rol de farsă de 1 aprilie, când, sub formă de desene decupate, sunt lipiți pe spatele adulților de către copii. O legendă veche spune că, în Vinerea Mare, toate clopotele ar zbura la Vatican, anunțând durerea jertfirii lui Iisus pe cruce. Acestea revin în prima zi de Paști, aducând o mulțime de ouă de ciocolată. De aici și denumirea de „clopote zburătoare”. Și, dacă noi ne-am obișnuit să ciocnim ouăle vopsite, francezii au alte obiceiuri. Unul constă într-un concurs de rotogolit ouă crude pe o pantă, cel rămas întreg fiind câștigător. Un alt obicei este cel de a arunca ouăle în aer și a le prinde în palme. Cel care scapă primul oul aruncat pierde.

Măslinul și grâul simbolizează Învierea în Italia

În răstimpul Postului, femeile obișnuiesc să pună grâu la încolțit, în loc întunecat, pentru ca planta să capete o nuanță cât mai deschisă la culoare, apropiată de alb. Obiceiul simbolizează mormântul sfânt, iar firele de grâu răsărite for servi la ornarea bisericilor înainte de paști. Dacă la noi salcia e copacul sfânt, precum la brazilieni, spanioli sau chilieni palmierul, în Italia măslinul joacă acest rol desăvârșit.

Nordicii se tem de vrăjitoare

În vreme ce americanii alungă spiritele rele de Halloween, suedezii, olandezii și norvegienii cred în puterea vrăjitoarelor de Paști. Acum, copiii se îmbracă în costume de carnaval înfricoșătoare și colindă din casă în casă în căutare de ouă, bani și dulciuri. Vânătoarea de ouă se practică și în Statele Unite, în Marea Britanie și în alte țări de rit catolic. Focurile de Paști se aprind în noaptea Învierii, atât în Norvegia, Olanda, Suedia, Danemarca, cât și în Germania.

În S.U.A. sunt obiceiuri amestecate

În Statele Unite, Sfintele Paşti au împrumutat câte puţin din tradiţiile fiecărei religii creştine. Însă pe primul plan se află copiii. Iepuraşul le aduce daruri şi mai toate activităţile le sunt dedicate lor. Dar punctul culminant al distracţiei este atins la aşa-numita vânătoare de ouă. Se formează echipe, pe culori. Ouăle sunt ascunse prin iarbă, în diverse locuri, iar celor mici li se oferă indicii cu versete din Biblie. Vânătorii nu au voie să schimbe locul ouălor sau să le distrugă în vreun fel. Echipa care găseşte cele mai multe ouă iese învingătoare. De multe ori, jocul are loc şi individual, nu neapărat în echipe. Dar bucuria e aceeaşi.

Sursa foto: gatewaygrizzlies.com