Este primul ierarh care a înființat lăcașuri de adăpost pentru sărmani, orfani și bătrâni. Credincioșii merg neapărat la biserică în această zi mare. Căci, în ritul ortodox, există obiceiul ca, de ziua lui, să se citească Moliftele Sfântului Vasile cel Mare. Sunt slujbe deosebit de puternice, menite să dezlege farmece și să alunge lucrarea diavolului.

Nu orice preot se încumetă să citească Moliftele Sfântului Vasile cel Mare. Și este necesară o pregătire severă înainte, cu post negru și rugăciune. Nici credincioșii nu pot asista la aceste slujbe dacă nu se pregătesc cum se cuvine. Trebuie să țină post înainte, măcar 3 zile, să nu aibă legături trupești, să nu facă rău, nici cu fapta, nici cu gândul. Dacă nu respectă aceste reguli, slujba se poate răsfrânge asupra lor în rău. Și poate avea consecințe nefaste. Sfântul Vasile e recunoscut pentru minunile sale, fiind păzitorul duhurilor rele.

Ce sunt Moliftele Sfântului Vasile cel Mare

În scrierile religioase, este caracterizat drept „dumnezeiasca albină a Bisericii lui Hristos. Adună sufletele credincioşilor cu dulceaţa cinstirii de Dumnezeu. Iar cu acul dumnezeiescului dor, ca şi cu o armă, răneşte hulele ereticilor”. Este primul ierarh care a înființat lăcașuri de adăpost pentru sărmani, orfani și bătrâni. A îndreptat vieții monahale din perioada sa. A chemat călugării să se roage și pentru mântuirea semenilor, nu numai a lor. A trecut la cele veșnice în prima zi de ianuarie, la vârsta de 50 de ani, în anul 379.

A fost iubit și cinstit de credincioși, dar și de necredincioși, pentru bunătatea și înțelepciunea lui. Încă se mai păstrează numeroase scrieri care-i aparțin Sfântului Vasile cel Mare, teologice, apologetice, ascetice, canonice precum şi Sfânta Liturghie care îi poartă numele. Aceasta din urmă poate fi ascultată numai de 10 ori pe an, la slujbele din biserică: în ajunul Naşterii Domnului, pe 1 Ianuarie, în ajunul Bobotezei, în toate duminicile din post, cu excepţia celei a Floriilor, în Joia Mare și în Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Moliftele care-i poartă numele se citesc de câte ori este nevoie, ele având puterea de a vindeca boli grave, de a alunga duhurile necurate şi blestemele. Sunt slujbe deosebit de puternice, menite să dezlege farmece și să alunge lucrarea diavolului. Credincioșii trebuie să țină post măcar 3 zile, să nu aibă legături trupești, să nu facă rău nici măcar cu gândul. Dacă nu respectă aceste reguli, slujba se poate răsfrânge asupra lor în rău, putând avea consecințe nefaste.

Superstițiile contează în popor

Pe lângă avalanșa de superstiții care trebuie respectate neapărat la cumpăna dintre ani, ca să ne meargă bine, mai există o serie dedicate Sfântului Vasile. Astfel, se spune că cine își permite să doarmă pe 1 ianuarie va fi leneș tot anul. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a primului musafir care-ți trece pragul, care neapărat trebuie să fie bărbat. Fetele dornice de măritiș trebuie să intre într-un grajd sau în cocină și să lovească ușor cu piciorul vaca sau porcul, spunând: „anul ăsta sau la anul?”. Dacă porcul guiță ori vaca se mișcă din loc, sigur va avea loc nunta în curând.

Sursa foto: Shutterstock

Sfantul Vasile este sărbătorit pe 1 ianuarie. Vezi cele mai frumoase mesaje de Sfantul Vasile pe care le poți trimite sărbătoriților.