În scrierile religioase, este caracterizat drept „dumnezeiasca albină a Bisericii lui Hristos. Care adună sufletele credincioşilor cu dulceaţa cinstirii de Dumnezeu. Iar cu acul dumnezeiescului dor, ca şi cu o armă, răneşte hulele ereticilor”. Este primul ierarh care a înființat lăcașuri de adăpost pentru sărmani, orfani și bătrâni. Cel care a îndreptat vieții monahale din perioada sa, chemând călugării să se roage și pentru mântuirea semenilor, nu numai a lor.

Moliftele Sfântului Vasile au efect

A trecut la cele veșnice în prima zi de ianuarie, la vârsta de 50 de ani, în anul 379. A fost iubit și cinstit de credincioși, dar și de necredincioși, pentru bunătatea și înțelepciunea lui. Încă se mai păstrează numeroase scrieri care-i aparțin Sfântului Vasile cel Mare, teologice, apologetice, ascetice, canonice precum şi Sfânta Liturghie care îi poartă numele. Aceasta din urmă poate fi ascultată numai de 10 ori pe an, la slujbele din biserică: în ajunul Naşterii Domnului, pe 1 Ianuarie, în ajunul Bobotezei, în toate duminicile din post, cu excepţia celei a Floriilor, în Joia Mare și în Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Moliftele Sfântului Vasile se citesc de câte ori este nevoie, ele având puterea de a vindeca boli grave, de a alunga duhurile necurate şi blestemele. Sunt slujbe deosebit de puternice, menite să dezlege farmece și să alunge lucrarea diavolului. Nu orice preot se încumetă să le citească și este necesară o pregătire severă înainte, cu post negru și rugăciune. Nici credincioșii nu pot asista la aceste slujbe dacă nu se pregătesc cum se cuvine. Trebuie să țină post măcar 3 zile, să nu aibă legături trupești, să nu facă rău nici măcar cu gândul. Dacă nu respectă aceste reguli, slujba se poate răsfrânge asupra lor în rău, putând avea consecințe nefaste.

Sursa foto: wikimedia.org

Sfantul Vasile este sărbătorit pe 1 ianuarie. Vezi cele mai frumoase mesaje de Sfantul Vasile pe care le poți trimite sărbătoriților.