Data de 13 ianuarie reprezintă, pentru mulți dintre noi, o zi oarecare din calendar. Numai că, în religia ortodoxă de rit vechi, împreună cu data de 14, aceasta are o semnificație aparte. Pe de o parte, se amintește depre momentul Tăierii după Trup a Mântuitorului, sărbătorit de creștin-ortodocși pe 1 ianuarie, iar pe de altă parte, este prilej de mare bucurie și petrecere, cu ocazia intrării în Anul Nou de rit vechi.

13 cu noroc

Tăierea după trup a Mântuitorului este o sărbătoare mai puțin cunoscută la noi, deoarece data celebrării ei în calendarul creștin-ortodox, 1 ianuarie, coincide cu celebrarea Sfântului Vasile cel Mare. Însă, pentru cei ce respectă cu sfințenie canoanele Legii Vechi, precum armenii, macedonenii sau sârbii, 13 și 14 ianuarie au importanța lor. Cărțile spun că, după 8 zile de la naşterea Pruncului Sfânt, Maica Sa, însoțită de Iosif, L-a dus să fie tăiat împrejur, după legea evreiască, dându-i atunci numele Iisus. Sfânta Fecioară a primit viitorul nume al Pruncului, înainte de zămislirea Lui, prin îngerul Gavril. Tăierea împrejur este, de fapt, botezul biblic, specific evreilor, la venirea pe lume a băieților, constând în circumcizie. Ritualul, practicat și în zilele noastre la nou-născuți, are rolul de a alunga Păcatul, de a arăta supunere față de Legea Veche a lui Moise sau Vechiul testament.

La mulți ani! Srečna Nova Godina! Z Novim Rokom!

13 ianuarie este Ajunul Revelionului sârbesc, mecedonean, lipovenesc, armenesc, rusesc, ucrainian, al tuturor păstrătorilor de rit vechi ortodox. Potrivit calendarului iulian, Anul Nou își face debutul maiestuos abia la 14 zile distanță de cel clasic. În Ajun de An Nou, noaptea e prilej de magie pentru tinerii macedoneni. Obiceiul „vrăjitului” se respectă și azi. Acum se coc și cozonacii. Se mănâncă linte și carne de porc, pentru un An Nou prosper. Dacă, Doamne ferește, se sparge vreun vas în Noaptea dintre Ani ori se întâmplă să strănuți e semn rău. Pe 14, de Anul Nou, se sărbătoreşte și Sfântul Vasile, prilej cu care sârbii se bucură de gustul inconfundabil al prăjiturilor tradiţionale „vasiliţe”. Un obicei frumos este cel al macedonenilor, „datul la grindă”, în dimineaţa Anului Nou. Nepoţeii merg la „moşicul” şi „moşica”, de la care primesc în dar colaci și o sorcovă. Colacul li se pune la gât şi sorcova în mână, apoi copiii sunt ridicați spre cer, în încăpere, spunându-li-se urări de bine.

Sursa foto: serbianprivatetours.com

Sfantul Vasile este sărbătorit pe 1 ianuarie. Vezi cele mai frumoase mesaje de Sfantul Vasile pe care le poți trimite sărbătoriților.