În timp, odată cu apariția metodelor de ușurare a nașterii pentru viitoarea mamă, multe dintre superstițiile dedicate acestui moment s-au stins. Însă sunt destule cele care se mai păstrează încă, deși par să nu aibă nicio logică, mai ales pentru femeile cu studii, umblate prin lumea largă.

Dumnezeu protejează toți pruncii la naștere

Persoanele credincioase știu acest lucru și consideră că rugăciunile și purtarea unor obiecte sfințite, precum iconițele sau mirul, cu rol de talisman, sunt suficiente pentru aducerea pe lume a unui copil frumos și sănătos. Oricum, lumea spune că fiecare copilaș este păzit de îngeri la naștere. Totuși, deși unii spun că e bine ca lăuza să îmbrace hainele pe dos, pentru a nu fi deocheată, alții cred că acest gest face ca bebelușul să aibă probleme de sănătate „întorcându-i pe dos” destinul. Apoi, se spune că e obligatoriu ca viitoarea sau proaspăta mămică să poarte bluze cu cruci roșii cusute în dreptul sânilor, pentru a avea lapte suficient. Acum, aproape imposibil de respectat acest ritual, dat fiind că bebelușii se află în maternitate, pe vremuri, se obișnuia să fie înfășați micuții, imediat după naștere, în scutece garnisite cu busuioc, usturoi și panglică roșie. O mare problemă este și poziția mamei la naștere, căci se crede că dacă stă cu picioarele îndreptate spre ușă e semn rău. Ca să aibă gravida naștere ușoară, moașa trebuie să treacă prin cămașa de noapte a femeii un cuțit, de trei ori, de sus în jos, spre poale.

Semne care feresc de rele

Se spune că dacă tatăl nu cinstește toți bărbații cunoscuți, la venirea pe lume a copilului, micuțul se va îmbolnăvi și va fi lipsit de noroc. Totuși, dacă bebelușul se naște cu căiță (cu capul învelit într-o membrană), e semn de bogăție și noroc. Bebelușul care vine pe lume cu picioarele înainte are puteri magice. Se mai spune că e bine să se nască un copil la bordul unei nave, însă nu e deloc de bun augur să vină pe lume în luna mai, căci va fi bolnav și va avea viață grea. Pentru a nu fi deochiat, nou-născutul trebuie să poarte imediat ceva din aur și trebuie cântărit înainte de prima băiță, însă nu se comunică nimănui greutatea. La prima vedere cu bebelușul, acesta trebuie să primească bani, fie în scutec, fie în pătuț, pentru a dormi bine și pentru a avea noroc. Ca să vină ursitoarele, în primele 3 zile de la naștere, în pătuțul nou-născutul se pune o pâine, iar în camera lui, un blid cu făină cernută, sare și un bănuț din argint.

Sursa foto: pixabay.com