Majoritatea celor care merg cu regularitate la biserică suntem noi, femeile. Noi respectăm cu strictețe ritualurile bisericești și tot noi ducem mai departe, transmițând, din generație în generație, puterea credinței creștine. Suntem urmașele Sfintei Născătoare, dătătoare de viață. În ciuda scrierilor religioase, potrivit cărora, odată botezați, suntem cu toții fiii lui Hristos, bărbați și femei deopotrivă, tocmai nouă, celor mai înverșunate păstrătoare ale tradițiilor creștine, ni s-au impus, cu vremea, anumite interdicții legate de accesul în lăcașele de închinăciune.

Reguli sau superstiții?

La un moment dat, mai-marii Bisericii au găsit de cuviință că nu avem voie să pășim în lăcașele de cult în zilele „murdare” ale lunii, când nici să ne împărtășim, nici să luăm anafură sau apă sfințită nu ne este permis. Apoi, intrarea în Altar e interzisă cu desăvârșire, încă din primele clipe de viață, la botez doar băiețeii fiind închinați și acolo. Doar călugărițele au acces în Altar, pentru a aprinde candele și lumânări și pentru a face curățenie. Nouă ne este permis numai la sfințirea unui lăcaș de cult. Preoții zilelor noastre, în special cei care încurajează perpetuarea credinței creștine, sunt mai permisivi. Explicația interdicției accesului în biserică în perioada menstruației ar fi una cât se poate de simplă. La vremea când a fost impusă restricția, femeile nu aveau lenjerie intimă, nici absorbante. Prin urmare, exista posibilitatea murdăririi lăcașului de închinăciune. Astăzi, situația este cu totul alta. Cât despre accesul în Altar, unde există icoana care reprezintă atât bărbatul, cât și femeia, unde Sfânta Fecioară Maria a fost dusă, la vârsta de 3 ani, de arhiereul Zaharia, restricția rămâne.

Să ne ferim de avaton

Departe de a fi un blestem, chestiune interzisă prin însăși natura credinței, avatonul este o lege menită să interzică accesul femeii în anumite mănăstiri ortodoxe. Acesta a fost dat, inițial, pe pământul Sfântului Munte Athos, în Grecia, unde sălășluiesc numai călugări bărbați. Urmând aceeași tradiție monahală, mai multe mănăstiri din lume au preluat avatonul, precum Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea, în localitatea cu ironicul nume Muereasca. Aici nu au voie să intre femei, nu se consumă niciodată carne și se țin slujbe de la miezul nopții până în zori.

Sursa foto: Flickr.com