De ce se ține Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel? Pe lângă faptul că ne prilejuiește încă un pas către înălțarea spirituală, curățenia sufletească și trupească, este un rit ce trebuie respectat cu sfințenie. Sfânta Scriptură ne spune că Însuşi Iisus a ţinut post. Și i-a învățat pe ucenici că rugăciunea are un rol-cheie. Să ții post pentru Sfinţii Apostoli înseamnă să-i cinstești cum se cuvine. Și să readuci în atenția lumii obiceiul lor de a ţine post înaintea momentelor importante. Totodată, prin post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, pogorâte peste Sfinţii Apostoli.

De ce se ține Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Spre deosebire de celelalte posturi religioase, acesta nu este unul aspru. Lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă legume fără untdelemn, marţea şi joia se poate adăuga în meniu ulei şi puţin vin, iar sâmbăta şi duminica se mănâncă pește. Cunoscut și drept post de vară, obişnuit la începuturi numai în cercurile monahale şi răspândit apoi printre toţi credincioşii, acest post își are originile undeva prin secolul al IV-lea. În zilele de post nu se fac nunți. În popor, se respectă acestă obicei pentru că se crede că e aducător de sănătate, apără de foamete şi de grindină, dar ocrotește şi animalele din gospodărie. Se mai crede că cine ține postul Sfinților Petru și Pavel și le respectă cum se cuvine sărbătoarea va fi ferit de lupi, la fel ca și turmele lui de oi și cirezile de vite.

Obiceiurile contează

Tradiția populară consideră luna lui Cireșar ca o punte, un moment al schimbărilor. Există chiar o vorbă veche potrivit căreia „Oamenii şi vântul de iunie mai curând se schimbă!”. Bătrânii povestesc că la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciţi în pădure. Dacă fulgeră şi tună în iunie, vara va fi ploioasă şi cu belşug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb. Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod din belșug la grâu și la vie. În această lună e vremea semănatului la ridichi şi gulii de toamnă, la conopida de iarnă şi a celui de-al doilea săpat la vița de vie.

Sursa foto: Flickr.com