Postul Paștelui aduce cumpătare, rugăciune și o dietă mult mai sănătoasă, cu multe legume. Dar el aduce și tradiții frumoase care se mai respectă și azi în multe zone din țară. Bunicii noștri sau părinții încă mai țin cont de un obicei foarte sănătos care spunea că trebuie să bei moare de varză la începutul postului.

Zeama de varză acră, băutură plină de vigoare

Virtuțile acestei saramuri acrișoare, în care am ținut toată iarna varza la murat, sunt binecunoscute și apreciate din vechime. Până și cei care nu au varză acră în cămară, caută să  o cumpere, pentru că este o băutură revigorantă și bogată în vitamina C.

O ceșcuță de moare de varză, fără să exagerăm pentru că este bogată în sare, conține nu doar vitamina C, dar și vitamine din grupul B, electroliți, antioxidanți. Ea îmbunătățește digestia, stimulează sistemul imunitar, ține la distanță răcelile și îți dă putere!

Când se bea moare de varză în post

Așa cum spune tradiția, este bine ca în prima săptămână din Postul Paștelui să se bea câte un pahar de moare de varză. Obiceiul acesta se păstrează în multe zone din țară și este un obicei care aduce sănătate și sporește puterea organismului.

În mod evident, persoanele care au probleme cardiace sau probleme mari cu rinichii și cu tensiunea, nu pot consuma zeama de varză murată. Dar persoanele sănătoase, se pot bucura de acest obicei și este chiar recomandată o scurtă cură de zeamă de varză în post.

De ce în Postul Paștelui? În primul rând, pentru că organismul simte nevoia de revigorare după lunile lungi de iarnă. Postul Paștelui, care începe în fiecare an din luna martie, ne îndeamnă să consumăm cât mai multe verdețuri, urzici fragede, salate, ridichi, ceapă și usturoi verde, iar pe lângă acestea zeama de varză murată aduce un aport important de vitamina C care alungă virozele și guturaiul.

În cele mai multe zone din țară, se bea moare de varză în prima săptămână din post, în unele zone se bea doar a doua zi din post, în ziua de marți, numită Marțea Strâmbă. În această zi, în Moldova, oamenii mâncau doar turte simple făcute pe plită și beau moare, pentru a căpăta putere să ducă postul mai departe.

Alte tradiții din prima săptămână de post

Lunea curată: în prima de zi din Postul Paștelui, care este întotdeauna o zi de luni, gospodinele spală bine vasele în care au gătit carne și lapte. Pe vremuri le frecau bine cu leșie, să elimine mirosurile de cărnuri pregătite după Crăciun. În zilele noastre, obiceiul s-a pierdut, dar se spune că este bine să pui deoparte vasele în care ai gătit carne și să pregătești alte oale și tigăi pentru preparatele de post.

Marțea Strâmbă: este ziua în care se mănâncă pită și se bea moare de varză pentru sănătate și vigoare. Este și ziua în care femeile își clătesc gura cu rachiu sau cu țuică, pentru a se curăța de alimentele de dulce.

Miercurea Strâmbă: este o zi ținută îndeosebi în Oltenia, în care oamenii se roagă să îi ferească Dumnezeu de paralizii și beteșuguri, de picioare și de mâini rupte.

Joia Furnicilor sau Joia Iepelor: este o zi închinată animalelor, în care, în unele zone, gospodarii lăsau turte de mălai pentru furnici, să nu le strice recoltele, iar în alte regiuni, pregăteau fructe și turte dulci pentru cai și iepe, să îi ajute tot anul la muncile câmpului.

Vinerea Sântoaderului: întotdeauna prima vineri din postul Paștelui este o zi în care sunt cinstite acestei ființe mitice, Caii lui Sântoader, care aveau menirea să alunge frigul și întunericul și să ajute primăvara să vină mai repede. În Biserica Ortodoxă, prima sâmbătă din Postul Mare este Sâmbăta Sfântului Tudor sau Teodor, cel care ar fi introdus binecuvântarea colivei în tradiţia liturgică.