Cuvioasa Eufrosina a rămas în scrierile bisericești printre femeile care au îmbrăcat haina monahală, fără a-și dezvălui identitatea, lăsând să se creadă că ar fi fost bărbat, până în ultimele ei clipe de viață. În călugărie, era cunoscută sub numele de monahul Smaragd.

Credința învinge

Cea care avea să devină sfântă după mulți ani a venit pe lume în ținutul Alexandriei, pe când se afla la putere împăratul Teodosie cel Mic. La frageda vârstă de 12 ani, copilei i-a murit mama și a rămas în grija tatălui ei, Pafnutie Egipteanul. Pentru că, la împlinirea a 18 ani, ar fi trebuit să se căsătorească, după voia tatălui, iar ea nu-și dorea acest lucru, a luat calea pribegiei. Și-a părăsit casa părintească, s-a deghizat cu straie bărbătești și, până la urmă, s-a aciuat într-o mânăstire de călugări. A ales viața duhovnicească, departe de răutățile lumești și a căpătat numele de monahul Smaragd, fără ca cineva să bănuiască, nici măcar o clipă, că ea ar fi fost femeie. Vreme de 38 de ani a reușit să-și țină ascunsă identitatea, până când a căzut la pat, grav bolnavă. Dintr-o întâmplare, pe când sfânta se afla pe patul de moarte, într-o zi, a venit la mânăstire pentru sfaturi duhovnicești nimeni altul decât tatăl ei, Pafnutie. Acesta a fost îndrumat de către stareț să meargă la monahul Smaragd. Și, pe când acesta își descărca durerea din suflet provocată de dispariția fiicei lui, în urmă cu mulți ani, Eufrosina și-a recunoscut tatăl, l-a încurajat și i-a cerut să revină după trei zile. Atunci, în ultimele ei clipe de viață, i-a mărturisit tatălui îndurerat că ea era fiica lui. Atât de profund impresionat a fost Pafnutie, că s-a hotărât să se călugărească și el, după moartea fiicei.

Mare hram la Cornu

Pe 25 septembrie, în localitatea Cornu de Jos, județul Prahova, se celebrează hramul Mânăstirii Sfântul Ioan Evanghelistul şi Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Lăcașul monahal este situat într-un colț de natură pitoresc, la Topşeni – Podişor, de unde se deschide o priveliște încântătoare asupra oraşului Câmpina și a văii râului Prahova.

Sursa foto: caplimpede.ro