Străvechea sărbătoare evreiască este un moment important din an, care simbolizează lumina, sfinţenia, gloria. Este cam la fel cu ceea ce înseamnă Crăciunul pentru creştini, însă diferă prin faptul că durează 8 zile şi nu doar 3. Hanuca are o dublă semnificaţie pentru poprul evreu, fiind, pe de o parte, o sărbătoare naţională, care reprezintă eliberarea de sub dominaţia greco-siriană, iar pe de altă parte, una religioasă, ce marchează momentul repunerii în drepturi a credinţei şi purificarea Templului. Se spune că de prin anul 107 îşi trage originile Sărbătoarea Luminilor. La vremea aceea petrecerile au durat 8 zile, atât cât a ars puţinul ulei neprofanat din Templu, care, în mod normal ar fi ajuns doar pentru o singură zi.

Hanuchia sau Menora necesită un ritual aparte

Potrivit obiceiului, celebrarea minunii arderii uleiului din Menora (candela sfântă) constă în aprinderea, în fiecare seară de Hanuca, a câte o lumânare, intonând cântece şi mulţumiri adresate lui Dumnezeu. Lumânările sunt sfinte. Ele nu trebuie să fie folosite la apriderea focului sau pentru treburi casnice. Hanuchia se aprinde la lăsarea nopţii şi se aşază la geam, pentru a vesti minunea. Luminile, aşezate la aceeaşi înălţime, trebuie să ardă cel puţin 30 de minute. În general, se aprind în ordine crescătoare, cum ar fi: în prima seară o lumânare, în a doua două şi tot aşa. Foarte important e că lumânările nu se aprind decât cu ajutorul unei “şamaş”, o lumânare diferită de celelalte.” Pe lângă cele sfinte, la fel ca şi în tradiţiile altor religii, credincioşii petrec în jurul unor mese îmbelşugate, alături de toţi membrii familiei şi cei ce le sunt aproape de suflet.

Poţi să încerci şi tu!

De-a lungul vremii, s-au ridicat multe semne de întrebare cu privire la motivul pentru care evreii găsesc mult mai importantă celebrarea miracolului uleiului ars din Menora şi nu eliberarea. Răspunsul înţelepţilor sună cam aşa: “Lumina şi nu sabia, iată ce preţuim noi!”. Hanuca este o sărbătoare a familiei. Iar bucuria nu ar fi deplină fără mâncărurile tradiţionale, bogate în ulei, deosebit de gustoase, care dau un specific aparte sărbătorii. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Latkes, un fel de chiftele din cartofi, papanaşii speciali de Hanuca, prăjiturile humăntaş sau gogoşile cu dulceaţă Sufganiot. Se mai fac şi diverse plăcinte cu brânză şi se bea mult vin.

Iată o rețetă de Latkes cu cartofi, aşa cum numai de Hanuca poţi gusta. Ingrediente: 12 cartofi mari raşi, 3 cepe rase, 4 ouă bătute, 5 linguri de făină, sare şi piper după gust, mult ulei pentru prăjit. Se storc bine de zeamă cartofii raşi şi ceapa şi se amestecă apoi cu restul ingredientelor cu mâna. Într-o tigaie mai mare se pune ulei mult la încins. Se fac cu palmele chiftele din cartofi şi se pun la prăjit pe ambele părţi. Când se rumenesc frumos se scot pe şerveţele şi se servesc calde sau reci, cu smântână sau alte sosuri.

Sursa foto: Flickr.com