Din străbuni se povesteşte…

…că Postul Sântămăriei sau Postul Sfintei Maria a fost rânduit să fie ţinut în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormirea sa, a petrecut în neîncetată rugăciune şi post. Se pare că abia prin secolul al V-lea a început lumea să respecte acest ritual. Dar, la început, data sărbătorii şi durata postului bu coincideau cu cele de azi. Locuitorii din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Constantinopol se ţineau 4 zile de post, iar la ierusalim 8. Unii urmau postul în august, alţii în septembrie. Abia în 1166 Biserica a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să ţină 14 sau 15 zile. Este o perioadă de înălţare spirituală, în care ne aducem aminte de virtuţile Fecioarei, încercând să ne apropiem de ele prin propriul comportament. Este un post mai uşor decât cel al Paştilor, dar la fel de important şi plin de rigori, chiar dacă este un post al bucuriei. Acum, credinciosul se apropie de Maica Sfântă, cerându-i ajutorul.

Aşa scăpăm de cele rele

Potrivit tradiţiilor creştine, prin Postul sfintei Marii, ţinut ca la carte, se ajunge la purificarea trupească. Însoţit de pioşenie şi rugăciune, de fapte şi de gânduri bune, acesta ne conduce şi către curăţarea spiritului. Căci păcatele încarcă sufletul şi astfel ne îmbolnăvim. De aceea, oamenii care ţin post cu credinţă se simt bine şi chiar se vindecă de boli dintre cele mai grave. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare spun că trebuie să nu mâncăm deloc luni, miercuri şi vineri, până pe la orele 15:00, apoi se va consuma doar hrană uscată. Marţea şi joia, avem voie să mâncăm legume fierte, dar fără untdelemn, în vreme ce sâmbăta şi duminica putem consuma untdelemn şi vin. În ziua sărbătorii Schimbării la faţă, pe 6 august, avem dezlegare la ulei, peşte şi vin. Nunţile sunt interzise în această perioadă. Fiecare credincios va ţine post după ce va sta de vorbă cu duhovnicul său, aşa încât să nu-i dăuneze sănătăţii şi activităţii zilnice, căci mai presus de alimentaţie este apropierea de Dumnezeu. În plus, respectarea postului e o datorie creştină ce trebuie îndeplinită din inimă, nu de nevoie.

Superstiţiile contează?!

Lăsând la o parte adevăratele semnificaţii ale postului, în credinţa populară există şi alte motive pentru respectarea cestei perioade. Oamenii obişnuiesc să ţină post negru miercurea şi vinerea, ca să aibă parte de sănătate, noroc şi spor. Deşi se ştie că e mare păcat, alţii ţin post sâmbăta şi duminica pentru răul duşmanilor.

Sursa foto: dailyatheistquote.com