Poate că se mai fac nunți fără sarmale sau fără pește, dar nuntă fără tort de nuntă nu există! Tortul nu este doar un desert, după masa copioasă din timpul petrecerii. El trebuie să fie una din marile surprize ale nunții și singurul dulce din care mirii vor gusta în același timp, pentru a avea o viață fericită, prosperă și lipsită de griji.
Prăjitura dulce de la nuntă, tradiție din Antichitate
În Roma antică, tinerii care se căsătoreau trebuiau să mănânce împreună dintr-o prăjitură făcută de făină fină și miere. În Evul Mediu, se făceau mai multe torturi care se puneau unul peste altul, iar mirii erau provocați să se sărute pe deasupra lor, dacă reușeau… De multe ori, dărâmau torturile fără să vrea, ceea ce nu era un semn bun pentru căsnicia și pentru viitorul lor.
Tortul de nuntă supraetajat, invenție a unui cofetar îndrăgostit
Printre cofetarii londonezi circulă o legendă conform căreia primul tort supraetajat a fost inspirat de Biserica Mireselor. Cofetarul care l-a făcut era îndrăgostit de fiica patronului său și i-a pregătit un tort senzațional, împodobit cu dantelării și flori din zahăr. Povestea datează din secolul al XVIII-lea și se spune că acesta a fost primul tort adevărat de nuntă.
De ce era tortul alb și ce simboluri poartă
Preferința pentru torturile complet albe a devenit o adevărată modă în epoca Victoriană. Nu doar că tortul alb simboliza puritatea și candoarea miresei, dar glazura din zahăr alb era foarte scumpă și era o mândrie pentru familia miresei să își etaleze bogăția.
Florile de decor sunt și ele tot o tradiție veche. Fie că sunt din zahăr, din marțipan sau chiar din flori naturale, ele reprezintă fericirea, pasiunea și promisiunea unei vieți cât mai dulci, senine și colorate.
Pe tortul de nuntă trebuie să existe neapărat niște figurine simbolice, flori sau bijuterii pe care mirii trebuie să le păstreze timp de un an, pentru a le sărbători la prima lor aniversare. Bineînțeles, aceste figurine trebuie realizate din pastă de zahăr sau din materiale care nu se vor deteriora în timp. De obicei, se folosesc figurine care simbolizează mirii, unele delicate și elegante, altele comice și sugestive pentru intimitatea și încrederea deplină care există între cei doi.
Tradiții care nu se pierd
Mirele și mireasa trebuie să taie tortul împreună, dar nu oricum! Mireasa este cea care pune mâna prima pe cuțit, iar mirele își pune mâna peste mâna ei pentru a o ajuta. În acest fel, cei doi își promit că vor fi împreună la bine și la greu, că bărbatul o va sprijini în orice moment, iar femeia va ține familia unită.
Ei trebuie să taie tortul până la blatul inferior, pentru a se asigura că relația lor va dura până la capătul vieții. După tăierea tortului, mirele trebuie să îi ofere miresei prima bucățică drept semn al grijii și afecțiunii sale.
sursa foto: 123rf.com