Tradiția spune că peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Anul Nou. În cele mai multe zone ale țării, se știe din bătrâni, că este bine să mănânci pește de Revelion deoarece peștele este simbolul sănătății și al prosperității. Câți pești are marea, tot atâția bani și bucurii să ai în anul care vine, spune o vorbă veche din bătrâni.

Este musai să pregătești pește de Revelion și trebuie să alegi un pește mare, cu o carne gustoasă, dulce și albă, ca noul an să fie mănos, plin de dulceață, de fericire și de bucurii.

Ce semnifică peștele pentru masa de Anul Nou

O vorbă înțeleaptă spune că cel care mănâncă pește de Revelion va trece prin necazuri ca peștele prin apă în anul care vine. Drept urmare, nu uita să cumperi un pește întreg, proaspăt și frumos, să îl pui la cuptor cu o garnitură bogată de legume și să te delectezi cu aroma lui fragedă la masa de Anul Nou.

Ține minte că există un anumit ritual după care se pregătește peștele de Revelion. Se cumpără musai un pește întreg și nu se taie niciodată în bucăți. Nici fileurile nu sunt recomandate după tradiție. Se spune că cine taie peștele își fărâmițează norocul. Cu cât este mai mare, mai gras și mai rotunjor, numai bun să ajungă la toți mesenii, cu atât peștele îți poartă noroc în anul care vine.

O altă superstiție spune că peștele se mănâncă imediat după ce ai ciocnit șampania la miezul nopții. De îndată ce se încheie focurile de artificii, este bine să aduci pe masă platoul cu pește, pentru că el reprezintă norocul, sănătatea și bunăstarea ta în noul an.

Nu trebuie să uităm nici semnificațiile creștine deosebite pe care le are peștele. Pentru creștini, peștele a rămas până în zilele noastre un simbol al credinței sincere, al pocăinței și al generozității. Până și cei care nu au mers niciodată la biserică au auzit povestindu-se minunata întâmplare pe care a făcut-o Iisus când a înmulțit doi pești și trei pâini de mii de ori pentru a sătura sutele de oameni veniți să îl asculte.  

Cum să alegi cel mai potrivit pește pentru Revelion

Peștele este o delicatesă pentru mulți români din cauza prețului ridicat, dar nu lipsește de pe masă la zile de mari sărbători. Tradiția de a mânca pește de Revelion se păstrează cu sfințenie în toate regiunile țării, iar românii aleg tot felul de variante, inclusiv peștele congelat.

Conform tradiției, în Bucovina, prin Maramureș sau Moldova, românii pregătesc păstrăv de Revelion, iar în sudul țării, pe lângă Dunăre sau pe lângă mare se gătesc adesea crapul, șalăul sau codul. Pentru românii cu dare de mână, știuca este o alegere pretențioasă, iar știuca umplută cu legume este o delicatesă rară.

Dar ce pește este bine să alegi de Revelion? Tradiția spune că trebuie să fie un pește cu carnea albă și dulce, așadar crapul și păstrăvul vor rămâne pe primul loc pentru românii care pregătesc pește de Anul Nou. Ba chiar se spune că trebuie să mănânci păstrăv de Revelion, să fii iute și curat precum peștele de râu.

Somonul și codul au intrat și ele în meniul nostru de Sărbătoare de câțiva ani, iar din hering sau macrou pregătim aperitive delicioase care deschid masa de Anul Nou. 

Cum se gătește peștele de Revelion

Așa cum spune tradiția, peștele trebuie să rămână întreg, așadar cea mai răspândită variantă rămâne peștele la cuptor. Bine curățat de solzi și măruntaie, peștele se umple cu legume precum morcovi, ardei gras, roșii tăiate cubulețe, se adaugă felii de lămâie și condimente.

Gospodinele iscusite pregătesc o foaie subțire de aluat în care îmbracă peștele umplut și îl coc la cuptor. Altele pun diverse rădăcinoase aromate pe lângă pește, precum țelină, păstârnac și morcovi.

Cele mai potrivite condimente peste un pește de Revelion sunt piperul alb, foaia de dafin, cimbru, oregano și boiaua dulce. Condimentele pentru pește se folosesc în cantități mici, pentru a nu acoperi aroma lui naturală. Nu este indicat să abuzezi nici de piper, nici de dafin sau cimbru. Dar toate la un loc, în cantități mici, dau o savoare deosebită. La final, peștele se stropește cu zeamă de lămâie, ulei și eventual supă de legume.

El se gătește în vase de sticlă termorezistentă la cuptor sau se frige pe grătar. Se aduce întotdeauna cald la masă și se servește cu un vin ușor și alb.